Onze huiscolumnist Adri Smits schreef het boek ‘De aard van ’t beestje’ als een reisverslag. Maar wel een reisverslag dat naast de reis vooral draait om een trauma dat tijdens een eerdere reis gebeurde, een vriend van de hoofdpersoon kwam hierbij om het leven.


de aard van t beestjeTijdens een fietstocht in de Alpen verongelukt de fietsmaat van de hoofdpersoon van De aard van ’t beestje op tragische wijze. Jaren later besluit hij de onheilsplek nog een keer te bezoeken om te kijken wat dat losmaakt. Daarmee staat hij voor het dilemma: vertelt hij zijn huidige fietsmaat over zijn plannen?

In De aard van ’t beestje wil de ik-figuur – namen worden in het boek niet vermeld - nog een keer langs de plek te gaan waar zich een persoonlijk drama heeft afgespeeld. Met de nachttrein vertrok de hoofdpersoon jaren eerder samen met zijn vriend voor een fietsvakantie in de Alpen. Deze vriend verongelukt op tragische wijze in een afdaling.
Als in de daaropvolgende jaren mensen uit zijn omgeving hem vragen wat het voor hem heeft betekend, verwart zijn eigen reactie hem. Zijn verhaal kan hij rationeel, vrij emotieloos vertellen, terwijl hij ziet dat het bij die ander wel degelijk indruk maakt. En hij stelt zichzelf de vraag of het misschien goed is om de onheilsplek opnieuw te bezoeken. En maakt hij zijn bedoeling dan bekend aan zijn huidige fietsvriend? Stel dat de confrontatie met het verleden een emotionele gebeurtenis wordt, moet die vriend dan niet zijn voorbereid? Of misschien wil die vriend helemaal niet naar die plek toe.

Auteur Adri Smits verwerkt deze gebeurtenissen en twijfels in zijn boek De aard van ’t beestje dat leest als een reisverslag. Of het autobiografisch is, laat hij in het midden. De namen van beide hoofdpersonen blijven onvermeld. Smits is geboren op het platteland in Zeeland. Na de middelbare school vertrok hij daar voor de opleidingen verpleegkundige, verpleegkundig docent en pedagogiek. Hij genoot een gevarieerde carrière in de gezondheidszorg en het onderwijs. Eerder verschenen van zijn hand een deels autobiografische roman en twee verhalen- en gedichtenbundels.

Te bestellen bij iedere boekhandel of online.

-advertenties-

-goede doel-