IMG 3420
Vrijdag 24 februari werden bij Stadsboerderij De Balijhoeve de laatste vleermuiskasten uitgereikt aan inwoners die hun woning isoleren via een gezamenlijke inkoopactie van het energieloket. In samenwerking met Vleermuisplatform Zoetermeer zijn er in totaal 66 vleermuiskasten uitgedeeld.

“Het energiezuiniger maken van de woning is goed voor het milieu en de portemonnee, maar niet altijd voor de beschermde vleermuis die juist nestelt in spouwmuren”, licht wethouder Marijke van der Meer toe. Daarom koppelde de gemeente een collectieve inkoopactie voor woningisolatie aan het uitdelen van vleermuiskasten. “Zo ontstaat er een warm huis voor uzelf en een warm huis voor de vleermuis”.

 

Collectieve inkoopactie

Vorig jaar konden huiseigenaren in Zoetermeer meedoen aan een collectieve inkoopactie woningisolatie van het Energieloket Zoetermeer. Omdat het vanuit de Wet Natuurbescherming verboden is om nest- en verblijfplaatsen van onder andere vogels en vleermuizen te vernielen of verwijderen, is tijdens deze actie het belang benadrukt om goed onderzoek te doen voordat de woning wordt geïsoleerd. Daarnaast konden deelnemers een gratis vleermuiskast aanvragen via het Vleermuisplatform Zoetermeer. Dit leverde een aanvraag van 66 vleermuiskasten op.

 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

Kraamkasten in foerageergebieden

Samen met het Vleermuisplatform en de stadsecoloog is de afgelopen tijd ook gekeken naar foerageergebieden waar een kraamkast zinvol kan zijn. Foerageergebieden zijn plekken waarvan bekend is dat vleermuizen er voedsel verzamelen. Vervolgens zijn bewoners benaderd met de vraag of zij een kraamkast zouden willen. In totaal gaat het om 6 plekken, de rode punten op de kaart.

-advertenties-

-goede doel-