Sofa Rossinirode Muzieklaan A Aangepast copyHeb jij ze al eens gespot? De vrolijk gekleurde bankjes, bekleed met zo’n achttienduizend mozaïeksteentjes. De banken zijn stuk voor stuk uniek en er staan er zo’n 44 verspreid door heel Zoetermeer. Een gezellige toevoeging aan het straatbeeld. Maar wat is eigenlijk het verhaal achter deze bankjes?

De redactie van Zoetermeer Actief besteedt in een serie van artikelen aandacht aan de veelkleurige straatbanken ook wel bekend als Social Sofa’s. De Social Sofa’s zijn inmiddels een bekend fenomeen in de stad. Vandaag het achtste deel van de serie. Lees ook het voorgaande verhaal op onze Zoetermeer Actief website.

De projecten werden in de afgelopen jaren begeleid door Helene Breukel, Ingrid Haas, Lisa den Hartog, Sophie Gravestein en Johan Verstrate. Elke wijk of straat ontwierp zijn eigen bank in samenspraak met de coördinatoren of Karen Zum Vörde Sive Vörding. Iedere wijk heeft een eigen thema gekozen variërend van de natuur tot mensen. Deze week de Social Sofa’s van Buytenwegh.

Sofa Rossinirode

De Sofa Rossinirode werd oorspronkelijk op 19 juni 2010 door burgemeester Waaijer onthuld op de hoek van de Saint-Saënsrode, maar op 2 oktober 2013 verplaatst naar de Muzieklaan. Deze bank moest regelmatig hersteld worden. Zeker een keer of vier. Het klavier en de muzieksleutel werden regelmatig vernield. Op de Muzieklaan staat het bankje meer in het zicht en komt de Sofa beter tot zijn recht.

 Social sofa Zoetermeer Muzieklaan 1 Sofa Rossinirode Muzieklaan C Aangepast 
 Foto Ad Groenendaal nr F76  Foto Ad Groenendaal nr F77


Sofa Gerrit Achterberghove

De Sofa Gerrit Achterberghove is op 19 juni 2010 onthuld en behoorde tot de eerste 14 sofa’s die moesten worden opgeleverd in het kader van de Dag van de Wijk. Met het ontwerp is een link gemaakt tussen de taal van de boeken en de digitale taal van computers.  Op de bank in mozaïek staat een heel toepasselijke tekst: ‘Digit@al is ook taal!’ En de sofa staat ook nog eens aan de Gerrit Achterberghove in de schrijversbuurt van Buytenwegh. Aan de achterzijde is een prachtige tekst zichtbaar: ‘Ik zocht het geluk en vond het in duizend stukjes’.

 

 Sofa Gerrit Achterberghove A Aangepast  Sofa Gerrit Achterberghove C Aangepast  Foto Ad Groenendaal nr F60 Social Sofa Zoetermeer Gerrit Achterberghove 


Sofa Filmlaan- Muziek Mozaïek sofa

De Muziek Mozaïek-sofa aan de Filmlaan is de voorlaatste gemozaïekte bank van het Project Social Sofia. Dit moest een speciale worden. Het is een sofa geworden waar alle vijf de begeleiders aan hebben mee ontwerpen en gemozaïekt onder leiding van Simone Kappeyne. Op de voorkant staat een orkest.  Met name het ontwerp van de achterkant (muziek van Strauss) is van de hand van Johan Verstrate. De Social Sofa is op 5 september 2013 op haar onthuld.

 Sofa Filmlaan A Aangepast  Sofa Filmlaan B Aangepast Sofa Filmlaan C Aangepast 

 
Er is ook een koor: Mozaïek, in Zoetermeer dat zich graag samen de Social Sofa wilde vastleggen op een foto. De naam van het koor klinkt als muziek en staat ook voor de diversiteit aan leden die samen een mooi gekleurd geheel vormen. Ook de bank is mooi gekleurd gemozaïekt.

Koor Mozaiek copy

 

Sofa Filmlaan

De Sofa werd 24 augustus 2012 geplaatst en op 29 augustus feestelijk onthuld met een heuse ‘Marilyn Monroe’ en wethouder Edo de Haan als ‘De Dunne’ erbij. Het ontwerp van de  Social Sofa Filmlaan met diverse filmhelden is wel een heel toepasselijk ontwerp voor de Filmlaan en liefhebbers van film. Aan de achterzijde zien we de wereldberoemde Disney-figuren terug.

 Sofa Filmlaan Chaplinstrook A Aangepast  Sofa Filmlaan Chaplinstrook B Aangepast  Sofa Filmlaan Chaplinstrook C Aangepast
 20120829 2146  20120829 2153  20120829 2160

 

Tekst: Christ van Gestel

Lees alle artikelen over de Zoetermeerse mozaïekbankjes hier: https://www.zoetermeeractief.nl//mozaiekbankjes

-advertenties-

-goede doel-