Scharounlijn 1 copyHeb jij ze al eens gespot? De vrolijk gekleurde bankjes, bekleed met zo’n achttienduizend mozaïeksteentjes. De banken zijn stuk voor stuk uniek en er staan er zo’n 44 verspreid door heel Zoetermeer. Een gezellige toevoeging aan het straatbeeld. Maar wat is eigenlijk het verhaal achter deze bankjes?

De redactie van Zoetermeer Actief besteedt in een serie van artikelen aandacht aan de veelkleurige straatbanken ook wel bekend als Social Sofa’s. De Social Sofa’s zijn inmiddels een bekend fenomeen in de stad. Vandaag het tiende deel van de serie. Lees ook het voorgaande verhaal op onze Zoetermeer Actief website.

De projecten werden in de afgelopen jaren begeleid door Helene Breukel, Ingrid Haas, Lisa den Hartog, Sophie Gravestein en Johan Verstrate. Elke wijk of straat ontwierp zijn eigen bank in samenspraak met de coördinatoren of Karen Zum Vörde Sive Vörding. Iedere wijk heeft een eigen thema gekozen variërend van de natuur tot mensen. Deze week de Social Sofa’s van Noordhove.

Sofa Scharounlijn

De Sofa Scharounlijn was een ontwerp van Sophie Gravestein en haar eerste bank waar ze als vrijwilligster aan heeft meegewerkt. Samen met de bewoners van Centraal Wonen is aan deze bank gewerkt. Aan de voorkant staan twee zwanen voor de oude bruggetjes van Noordhove. De familie Gravestein is gek op watersport en dat is ook aan de achterkant van de Social Sofa te zien. Daar zie je windsurfers op de Zoetermeerse Plas. Als je heel erg goed zoekt, vind je in de golven van het water de naam van Sophie op de achterzijde terug. De Social Sofa is op 19 juni 2010 door burgemeester Waaijer onthuld.

 Scharounlijn 1 copy copy  Social sofa Zoetermeer Noordhove 2 Scharounlijn 4 
 Scharounlijn 2  noordhove1  Sophie copy

Sofa Pelschans

De Sofa Pelschans is een ontwerp van coördinator Johan Verstrate samen met bewoners van de wijk. De Sofa wordt door de wijkbewoners al gauw de Picknick Sofa of Voedselbank genoemd.  Heel toepasselijk gezien het ontwerp met veel voedsel en drank. De sofa is op 19 april 2013 geplaatst en twee maanden daarna  op 15 juni 2023 onthuld.

 Pelschans 1  Pelschans 2
 Pelschans 3  Pelschans 4

Sofa Rosarium van Eyckpark-Lommerpad

De Sofa Rosarium van Eijckpark was de eerste Social Sofa van coördinator Johan Verstrate. De initiatiefnemer was de wijkpost die dit deed in verband met het 25 jaar bestaan van de wijk Noordhove. Dit zie je terug in het ontwerp van de mozaïekbank. “Ik ben daar in juni 2011 mee gestart en heb bijna de hele bank alleen geplakt en maar een klein beetje hulp gehad”, vertelt Johan.

 Lommerpad 1  Lommerpad 3
 Lommerpad 2  Lommerpad 4

 

De bank is op 2 september 2011 op locatie geplaatst en op 3 september 2011 onthuld. Een jaar later op 23 november2012 is de bank op verzoek van omwonenden omgedraaid.

Tekst: Christ van Gestel

Lees alle artikelen over de Zoetermeerse mozaïekbankjes hier: https://www.zoetermeeractief.nl//mozaiekbankjes

-advertenties-

-goede doel-