657a031f 9084 42d3 bf2d 83803a035d5c 2 copyHeb jij ze al eens gespot? De vrolijk gekleurde bankjes, bekleed met zo’n achttienduizend mozaïeksteentjes. De banken zijn stuk voor stuk uniek en er staan er zo’n 44 verspreid door heel Zoetermeer. Een gezellige toevoeging aan het straatbeeld. Maar wat is eigenlijk het verhaal achter deze bankjes?

De redactie van Zoetermeer Actief besteedt in een serie van artikelen aandacht aan de veelkleurige straatbanken ook wel bekend als Social Sofa’s. De Social Sofa’s zijn inmiddels een bekend fenomeen in de stad. Vandaag het elfde deel van de serie. Lees ook het voorgaande verhaal op onze Zoetermeer Actief website.

De projecten werden in de afgelopen jaren begeleid door Helene Breukel, Ingrid Haas, Lisa den Hartog, Sophie Gravestein en Johan Verstrate. Elke wijk of straat ontwierp zijn eigen bank in samenspraak met de coördinatoren of Karen Zum Vörde Sive Vörding. Iedere wijk heeft een eigen thema gekozen variërend van de natuur tot mensen. Deze week de Social Sofa’s van Palenstein en Driemanspolder.

Sofa van Egmondstraat

De Social Sofa aan de van Egmondstraat in Palenstein is een ontwerp van de bewoners van de buurt. De bewoners wilden graag een ‘natuurbank’ maken met bloemetjes en bijtjes. De bewoners vonden het mozaïeken zo leuk dat zij nadat de Sofa van Egmondstraat klaar was, zijn blijven hangen in het atelier om mee te helpen aan de andere banken. Zo ook Rita Schouten. “Wij zijn begonnen toen er een oproep in de krant stond om met het mozaïeken te helpen. We zijn met de straat toen begonnen”, vertelt Rita. “Een paar buren zijn blijven hangen en uiteindelijk zijn we met twee enthousiaste mozaïekers overgebleven en hebben met heel veel banken meegeholpen”. De bloemen zijn een paar keer opnieuw gedaan omdat men niet tevreden was.

De Sofa is geplaatst op 13 juli 2011 en op 25 juli 2011 onthuld.

 Social sofa Zoetermeer Van Egmondstraat 2  Social sofa Zoetermeer Van Egmondstraat 1

Sofa Castellum Palensteyn - Brede School

Deze Social Sofa in Palenstein is een initiatief van de Brede School Zoetermeer. De bank is niet in het atelier zelf gemozaïekt, maar op locatie bij de school. De figuren op de bank zijn allemaal van tekeningen die de scholieren hadden gemaakt. Verschillende klassen kinderen hebben ook meegewerkt met het mozaïeken. De bank is op 29 juni 2011 geplaatst en een dag later op 30 juni 2011 onthuld.

 Social sofa Zoetermeer Castellum Palensteyn 1  Social sofa Zoetermeer Castellum Palensteyn 2

Sofa Castellum Palensteyn - Jan van Beierenstraat

Het ontwerp van deze Social Sofa was een initiatief van de gemeente en de Stichting MOOI (Maatschappelijke Ondersteuning van Omgeving en Individu). Het geeft een beeld van de situatie in de beginjaren van de wijk Palenstein met veel hoogbouw. De Sofa is op 5 april 2012 geplaatst bij het Castellum Palensteyn/Jan van Beierenlaan. Als gevolg van regelmatige vernielingen aan het bankje  is de Sofa  op 12 januari 2019 verplaatst naar het basketbalveld aan het Van Duvenvoordepad.

 657a031f 9084 42d3 bf2d 83803a035d5c 2 copy copy                   DSC 0322

Sofa Prinses Arianepark

Ter gelegenheid van de inhuldiging van prins Willem-Alexander en Máxima organiseerde het Oranje Fonds de ‘Kroonappels’. Samen met iedereen in het Koninkrijk ging men op zoek naar de mooiste, beste, succesvolste en leukste sociale initiatieven. Op 15, 16 en 17 maart 2013 kon gestemd worden op de leukste kroonappels en op 16 mei 2013 werd de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt. Een bewoonster van Driemanspolder had besloten het project Social Sofa’s van de gemeente Zoetermeer op te geven bij het Oranje fonds om in aanmerking te komen voor een Kroonappel. Deze bewoonster is samen met een aantal andere bewoners uit Driemanspolder een Social Sofa gaan mozaïeken voor het Arianepark. Deze sofa werd een echte prinsessensofa.

 koning en maxima  IMG 3201 IMG 320311 
 003 copy  IMG 320511  


Tijdens het bezoek van prins Willem-Alexander en Máxima op 21 juni 2013 aan Zoetermeer werd de sofa tijdelijk op Markt geplaatst alwaar zij samen op de sofa zaten, geflankeerd door burgemeester Aptroot. Twee scouts mochten de kussens op de Social Sofa leggen voordat de koning en koningin er op gingen zitten.

Sofa Van Stolberglaan

De Social Sofa van Stolberglaan is een ontwerp van Sophie Gravestein en een initiatief van de winkeliers van het Winkelcentrum De Vijverhoek. Het ontwerp is gebaseerd op water en watervogels. “Waterdieren uit de natuur. Voornamelijk eenden, een meeuw en een reiger. Eenden en zwanen zijn mijn signatuur”, duidt Sophie Gravestein. De Sofa is op 13 juli 2011 geplaatst.

 207aa  cc211
 bb3209  IMG 3213 copy

Sofa Straspad

De Social Sofa Straspad stond eerst bij de Rokkeveense Kernopvang Zoetermeer. Daar is hij op 2 maart 2012 geplaatst en op 7 maart 2012 onthuld. De Social Sofa werd echter op deze locatie regelmatig beschadigd en daarom op 27 september 2014 verplaatst naar van Leeuwenhoeklaan in de wijk Driemanspolder. Het ontwerp laat echter wel typische elementen van Rokkeveen zien. Zo is de markante Watertoren op de achterzijde zichtbaar.

11   33
 IMG 3242  22

 

Tekst: Christ van Gestel

Lees alle artikelen over de Zoetermeerse mozaïekbankjes hier: https://www.zoetermeeractief.nl//mozaiekbankjes

-advertenties-

-goede doel-