Social sofa Zoetermeer Zijlberg 2 copyHeb jij ze al eens gespot? De vrolijk gekleurde bankjes, bekleed met zo’n achttienduizend mozaïeksteentjes. De banken zijn stuk voor stuk uniek en er staan er zo’n 44 verspreid door heel Zoetermeer. Een gezellige toevoeging aan het straatbeeld. Maar wat is eigenlijk het verhaal achter deze bankjes?

De redactie van Zoetermeer Actief besteedt in een serie van artikelen aandacht aan de veelkleurige straatbanken ook wel bekend als Social Sofa’s. De Social Sofa’s zijn inmiddels een bekend fenomeen in de stad. Vandaag het dertiende deel van de serie. Lees ook het voorgaande verhaal op onze Zoetermeer Actief website.

De projecten werden in de afgelopen jaren begeleid door Helene Breukel, Ingrid Haas, Lisa den Hartog, Sophie Gravestein en Johan Verstrate. Elke wijk of straat ontwierp zijn eigen bank in samenspraak met de coördinatoren of Karen Zum Vörde Sive Vörding. Iedere wijk heeft een eigen thema gekozen variërend van de natuur tot mensen. Deze week de Social Sofa’s van Meerzicht.

Sofa Vrouwenhuiswaard

Deze Social Sofa is een ontwerp van jongeren van de Stichting TimeOut (opbouwwerk jongeren) en stond oorspronkelijk aan het Oostergo waar hij op 19 juni 2010 onthuld is. Je ziet veel ‘eigen tags’ op de bank van de jongeren die aan de bank hebben gewerkt. Door regelmatige vernielingen is de Sofa een jaar later op 20 mei 2011 verplaatst naar Vrouwenhuiswaard.

 1024px Social sofa Zoetermeer Vrouwenhuiswaard 1  1280px Social sofa Zoetermeer Vrouwenhuiswaard 2

Sofa Jonkerbos

Social Sofa Jonkerbos staat op het pleintje tussen Kadoelerbos en Jonkerbos. Hij is gemaakt op initiatief van de Vereniging van Eigenaren (VvE) daar. De Sofa is door Burgemeester Waaijer onthuld op 19 juni 2010: De Dag van de Wijk. Deze Sofa is ook vaak doelwit van vandalisme. “Deze moet ik regelmatig repareren”, vertelt Sophie Gravestein. Bij de onthulling was een spandoek aanwezig van de buurt dat ze nog een speeltuin verwachten. Die is er inmiddels gekomen.

 Social sofa Zoetermeer Jonkerbos 1 Social sofa Zoetermeer Jonkerbos 2 
 Foto Ad Groenendaal nr D40  burgemeester waaijer

Sofa Monnikenbos

In het ontwerp van de Social Sofa is duidelijk te zien wie het ontwerp heeft gemaakt. Dit was op verzoek van de 50+ Soos in Meerzicht. Het bankje is op 2 maart 2012 geplaatst en drie dagen daarna op 5 maart onthuld.

 Social sofa Zoetermeer Monnikenbos 2 Social sofa Zoetermeer Monnikenbos 1 

Sofa Schuitwater

Toen de Waterbuurtvereniging 35 jaar werd is De Social Sofa aan het parkje aan het Schuitwater door Burgemeester Waaijer op 19 juni 2010 onthuld. Deze sofa is ontworpen en gemozaïekt door buurtvereniging Waterbuurt en behoorde bij de eerste serie van 14 Social Sofa’s die werden onthuld. Het ontwerp stelt een dorpje voor met huizen en is afkomstig van een batik-ontwerp van Ria Schouten. Als je goed inzoomt, zie je op de linker voorpoot de signatuur van ‘Ria’ Schouten staan. Ria was een van de buurtbewoners van het eerste uur die het mozaïeken zo leuk vond dat ze is blijven helpen en aan bijna alle bankjes heeft meegeholpen.

 Social sofa Zoetermeer Schuitwater 1  Social sofa Zoetermeer Schuitwater 2
 Foto Ad Groenendaal nr C26  Foto Ad Groenendaal nr C28

Sofa Zijlberg

De Social Sofa Zijlberg is een bewonersinitiatief geweest. De Sofa is gemozaïekt in een garage van een bewoner. De Sofa is op 23 november 2012 opgeleverd. In het ontwerpen zie je heel toepasselijk een zeiler en bergen. De Social Sofa is ook een object bij het speurspel 'Geocaching'. Als je de zonnewijzer op de bank goed interpreteert dan vind je een verborgen (geocaching)-schat. 

 Social sofa Zoetermeer Zijlberg 2 copy copy  Social sofa Zoetermeer Zijlberg 1

 

Tekst: Christ van Gestel

Lees alle artikelen over de Zoetermeerse mozaïekbankjes hier: https://www.zoetermeeractief.nl//mozaiekbankjes

-advertenties-

-goede doel-