eloise giel wereldboekenWat als je het moeilijk vindt om je staande te houden in een groep kinderen? En hoe zorg je voor een duurzame wereld door het kopen van minder kleding? Over deze onderwerpen gaan dit jaar de boeken van Onze Wereldboeken.


Onze Wereldboeken brengt jaarlijks boeken uit om maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken bij kinderen. Dit jaar klommen programmamaker, presentator en YouTuber Giel de Winter en Eloise van Oranje in de pen om prentenboeken te schrijven.
Voor Giel de Winter was klip en klaar waar zijn boek over moest gaan. De programmamaker put uit zijn eigen jeugdervaringen. "Ik was zelf een kind met, zoals ze dat noemen, een rugzakje. Ik had moeite met prikkels en het was fijn geweest als dat bespreekbaar was geweest bijvoorbeeld op school”, vertelt hij. "In het boek heb ik iets opgenomen wat mijn moeder letterlijk tegen mij zei. Als de prikkels te veel werden dan zei ze: Zet je olifantenhuid op. Dat advies krijgt Sem, de hoofdpersoon, in mijn boek ook. Niet van zijn moeder maar van de olifanten zelf.”
Het boek Sem en de voorbeelddieren gaat over het jongetje Sem dat met schoolreis naar de dierentuin gaat. Daar gaat het niet goed, want Sem kan niet goed omgaan met de prikkels die het schoolreisje met zich meebrengt. Gevolg: een boze meester en een verdrietige Sem die er ook thuis niet over kan praten. Maar in zijn dromen krijgt Sem advies van de dieren die hem leren hoe hij met prikkels en andere kinderen om kan gaan.
Giel heeft erg genoten van het schrijfproces. "Het was erg fijn om samen met de illustrator te bekijken wat de juiste illustraties zijn en ook de juiste toon vinden was een zoektocht. Ik wil kinderen die worstelen met dit probleem helpen, maar ook andere kinderen leren hoe ze met klasgenootjes om kunnen gaan,’ vertelt hij. "Het is belangrijk dat dit bespreekbaar wordt gemaakt. Iedereen mag trots zijn op wie hij is. Dat is de boodschap van mijn boek.’

 

Duurzame kleding

Eloise van Oranje is student aan de Hotelschool The Hague en is actief op social media. Ze heeft recent een bedrijf opgezet genaamd My Lima. My Lima genereert geld voor goede doelen door gedoneerde kledingstukken en accessoires te verkopen. "Ik ben altijd al heel gepassioneerd over duurzaamheid en dan specifieker in de zin van ‘duurzame kleding/tweedehands kleding’, vertelt Eloise die als influencer via TikTok en Instagram werkt. "Ik koop vrijwel niks nieuws meer en maak bewuste keuzes voor modebedrijven waarmee ik werk.” Voor Eloise blijft het daar niet bij. Ze probeert haar visie ook over te dragen op anderen. "Ik probeer ook zoveel mogelijk mensen in mijn directe omgeving bewust te maken van de problemen in de mode-industrie. Deze industrie is namelijk een grote factor in de klimaatverandering en daarom vind ik het heel belangrijk om er aandacht aan te besteden. Erg leuk om dit nu ook in een boek voor kinderen te doen.’
Eloise vond het erg leuk om het boek te schrijven. "Het was zo belangrijk voor me om een leuk en pakkend boek te schrijven dat ondertussen ook interessant en informatief was. Het was zoeken naar de perfecte balans,’ zegt ze. "Ik hoop zo erg dat kinderen (en ouders) bewuster erover gaan denken! Dat is echt mijn grootste doel. Als we allemaal ons steentje bijdragen, kunnen we zo veel bereiken. Denk aan minder kleren kopen überhaupt, bewuster over aankopen nadenken, kledingstukken ruilen, tweedehandswinkels uitproberen, mensen om je heen stimuleren enz. Er is zo veel te doen.’

 

Gesprek op gang brengen

Door middel van deze prentenboeken kan het gesprek op gang gebracht worden over de maatschappelijke onderwerpen. Dit kan zowel thuis tussen ouder en kind, maar ook op school. Voor het vak Burgerschap, dat alle scholen moeten geven, zijn er speciale lespakketten ontwikkeld rond de prentenboeken door de twee goede doelen Schone Kleren Campagne en Het Vergeten Kind. De lespakketten geven de leraren de mogelijkheid om op een makkelijke toegankelijk wijze met hun leerlingen aan de slag te gaan met de thema’s duurzaam omgaan met mode en hoe ga je om met je emoties. De prentenboeken van Eloise van Oranje en Giel de Winter zijn gratis te verkrijgen via alle Kruidvat vestigingen van 6 tot en met 19 november bij aankoop van actie artikelen.

 

Lezersactie

Voor de lezers van Zoetermeer Actief zijn er twee setjes boeken beschikbaar! Om hiervoor in aanmerking te komen reageer je op Facebook op het bericht ‘Boeken die kinderen laten nadenken’, geef je naam en vertel waarom jij deze boeken graag zou willen winnen. Reageer via deze link: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid01ShJRAWTBrw1XHBV96Duyo1vMqxU47xK7cB1YDL1jUYcZYBrrph2RC4U8JBYj2yjl&id=100063602048406

Als de winnaar bekend is kunnen de boeken (op afspraak) worden opgehaald op dinsdagochtend in het Stadhuis-Forum.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-