Wethouder Marijke van der Meer bezoekt pleeggezin 8In de week van de Pleegzorg (1 tot 8 november) is wethouder van der Meer op werkbezoek gegaan bij een pleeggezin in Zoetermeer. Er is een tekort aan pleegouders, landelijk neemt het aantal pleegouders al enkele jaren af terwijl het aantal kinderen dat een plek zoekt toeneemt.

Wethouder Marijke van der Meer bezoekt pleeggezin 10Zoetermeerse pleegouders ontvingen deze week bedankje van de gemeente en hun eigen pleegzorgorganisatie. Het gezin van Lisa en David, waar de wethouder op bezoek ging, vangt sinds 2005 pleegkinderen op. Zij hebben op dit moment 8 kinderen thuis wonen, waarvan 6 pleegkinderen. Lisa: “Niet alle pleeggezinnen zijn zo groot, hoor! De meeste gezinnen vangen één pleegkind op, of twee. Het komt gewoon op je pad en bij ons was het zo dat we gevraagd werden om meerdere kinderen uit één gezin op te vangen. Die wil je dan graag bij elkaar houden, want er verandert al zoveel voor een kind als het niet meer bij de eigen ouders kan wonen.”

Wethouder van der Meer vindt het erg belangrijk dat kinderen die door omstandigheden niet langer thuis kunnen wonen, wel zo veel mogelijk in een thuissituatie kunnen opgroeien. “Dat is belangrijk, want het vormt de basis voor hun verdere leven. In onze regio zijn er verschillende pleegzorgorganisaties actief zoals Jeugdformaat, de William Schrikker Gezinsvormen en Enver. Zij zij verantwoordelijk voor de uitvoering van pleegzorg en in Zoetermeer dragen zij gezamenlijk zorg voor 156 pleeggezinnen.”

Pleegzorg soms grote uitdaging

Lisa en David doen de pleegzorg vanuit hun hart. Lisa: “Het is geweldig om te zien hoe een kind zijn draai vindt na een moeilijke tijd. Dat geeft veel voldoening!”
Maar de Zoetermeerse pleegouders geven toe dat het soms een grote uitdaging is. De pleegkinderen hebben vaak een rugzakje en hebben veel meegemaakt, maar voor Lisa is het grootste probleem om de organisatie rond te krijgen. Lisa: “We hebben kinderen uit verschillende gemeenten, ze wonen hier, maar alle contact verloopt nog via de gemeente waar ze vandaan komen. Dat geeft vaak problemen, omdat de gemeenten onderling niet samenwerken en allemaal andere regels en potjes hebben”.
Wethouder Van der Meer zou graag een centraal aanspreekpunt binnen de gemeente hebben, zodat pleegouders sneller geholpen worden en de administratieve rompslomp voor hen minder wordt.

Pleegouder worden?

Wie ook pleegouder wordt, levert een belangrijke bijdrage in het leven van een kind. Pleegouderschap wordt op maat en persoonlijk ingevuld, zo kan een pleegouder, afhankelijk van zijn eigen situatie, een kind volledig opvangen, maar ook kiezen voor deeltijd pleegzorg. Een kind wordt dan bijvoorbeeld een weekend per maand opgevangen, om het gezin even een adempauze te geven. Soms is op deze manier uithuisplaatsing niet nodig en kan het kind met de extra ondersteuning gewoon thuis blijven wonen.
Mensen die pleegouder willen worden krijgen eerst een cursus waarbij gekeken wordt welke vorm van pleegzorg het best bij hen en hun situatie past.
Meer informatie kun je vinden op: https://www.wordpleegouder.nl/

Foto's: Patricia Munster

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-