Mantelzorger Wil (l) met haar maatje Daniëlle (r)
10 november, Dag van de Mantelzorg. Je bent mantelzorger als je voor een naaste zorgt die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulpbehoevend is. Maar wie zorgt er voor de mantelzorger? Vrijwilliger Thuis geeft mantelzorgers een klein steuntje in de rug, en zorgt dat de mantelzorger kan blijven zorgen.
In Zoetermeer zijn naar schatting 37.000 mensen mantelzorger; ruim 6.000 langdurig en intensief. Mantelzorger zijn vraagt veel, ook al doe je het uit liefde. Je kunt je eenzaam gaan voelen of behoefte hebben om gevoelens rond de mantelzorgtaken te delen. Als je mantelzorger bent van je eigen partner geeft gezondheidsverlies of verhuizing van je partner naar een verpleeghuis veel emoties. Tijdig de stap zetten om hulp te vragen is aan te raden.
Een maatje ter ontlasting
In aanvulling op de professionele zorg biedt MEE ZHN-Vrijwilliger Thuis in Zoetermeer ondersteuning met een maatje; voor u als mantelzorger of voor uw naaste, afhankelijk van waar de mantelzorger het meest mee geholpen is. Een van de vrijwilligerscoördinatoren luistert graag naar uw verhaal en gaat vervolgens op zoek naar een maatje. Een maatje, die menselijke warmte en aandacht geeft. Een ‘Mantelzorgermaatje’, ‘Vertrouwelingmaatje’ of ‘Thuismaatje’.
Mantelzorgermaatje
Hierbij staat de mantelzorger zelf centraal, niet de zorgvrager. Een ‘Mantelzorgermaatje’ ondersteunt met datgene waar behoefte aan is. Het kan gaan om emotionele steun, een luisterend oor, het samen doen van een ontspannende bezigheid, het uitwisselen van ervaringen of hulp bij regelzaken.
Mevrouw Jansen: ”Het klikt heel goed met mijn maatje Nel. Ik kijk wekelijks uit naar haar komst.” Nel: “Het is voor mevrouw Jansen belangrijk dat zij een uitlaatklep heeft voor het verdriet van de dementie van haar man. Ik vind het fijn om dat voor haar te zijn. We praten veel, doen een spelletje of gaan samen ergens naar toe.”
Vertrouwelingmaatje
Een Vertrouwelingmaatje gaat mee naar persoonlijke afspraken, zoals afspraken met artsen, opticien en vaccinatie; voor een tweede luisterend oor in de spreekkamer en het maken van een kort verslagje.
Lotte: “Ik was zo gerustgesteld dat ik niet meer alleen naar het ziekenhuis hoefde. Ik was te gespannen om te onthouden wat er gezegd werd.” Haar mantelzorger: “Vanaf het eerste moment dat er een Vertrouwelingmaatje meeging, gaf het mij rust. Ik kon overdag weer op mijn werk zijn. Er waren met betrekking tot Lotte nog genoeg andere zaken die ik te doen had.”
Thuismaatje voor respijtzorg
Een Thuismaatje komt bij een zorgvrager die nog thuis woont, voor een praatje en om binnenshuis of buitenshuis samen iets leuks te doen. Hierdoor krijgt de mantelzorger even tijd voor zichzelf.
“Als Thuismaatje Anja er is kan ik als mantelzorger met een gerust hart de deur uit. Anja straalt vertrouwen uit.” Die paar uurtjes respijtzorg betekenen veel zowel voor het echtpaar als voor Anja.
Voor informatie of aanvraag van harte welkom via
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!