Vuurwerk 2Er komt geen grote vuurwerkshow op de Markt deze jaarwisseling. In plaats daarvan komen er twee lasershows, één voor de jeugd en één om 12 uur ‘s nachts. Bewoners mogen nog wel vuurwerk afsteken, behalve op de vuurwerkvrije zones.

Burgemeester Bezuijen zou het afsteken van vuurwerk liefst helemaal verbieden. “Het is toch te gek voor woorden dat we zoveel overlast, schade en slachtoffers accepteren omdat het de jaarwisseling is? Op elke andere dag van het jaar zou dit niet normaal zijn en niet geaccepteerd worden.”

De voorbereidingen op de jaarwisseling zijn inmiddels gestart. De gemeente neemt samen met partners als politie, brandweer, Gro-up jongerenwerk en buurtpreventie maatregelen om ervoor te zorgen dat de jaarwisseling veilig en plezierig verloopt en dat overlast en schade zoveel mogelijk worden tegengegaan. Burgemeester Michel Bezuijen roept iedereen op er met en voor elkaar een mooie en veilige jaarwisseling van te maken.

In de gemeente Zoetermeer geldt dit jaar geen totaal verbod op het afsteken van vuurwerk. Er geldt wel het landelijke verbod op knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen, singleshots en vuurwerk uit de categorie F3 (zoals ratelbanden en Chinese rollen). Wat wel verkocht en afgestoken mag worden is vuurwerk uit de categorie F1, ook wel kindervuurwerk genoemd, en vuurwerk uit de categorie F2, siervuurwerk.

Spectaculaire lasershows

Dit jaar organiseert de gemeente voor het eerst met oud en nieuw twee lasershows op de Markt. Dit is minder weersafhankelijk dan vuurwerk. De shows zijn spectaculair en op muziek. Op zondag 31 december vanaf 23.30 uur is iedereen van harte welkom op de Markt om gezamenlijk af te tellen naar het nieuwe jaar. De lasershow begint om middernacht. Voor kinderen is er ook een lasershow om 19.00 uur op de Markt met een DJ, muziek en een gezamenlijk aftelmoment.

Activiteiten en jongerenfeest

Voor jongeren tussen de 16 en 23 jaar is er tijdens nieuwjaarsnacht het jongerenfeest Hitmachine NYE indoor festival 2024 in het SilverDome van 00.30 tot 06.00 uur. De kaartverkoop is gestart. Meer informatie op https://www.hitmachinexxl.nl/. In de kerstvakantie kunnen jongeren tot en met 17 jaar meedoen aan verschillende activiteiten in de wijken, georganiseerd door de gemeente en Gro-Up jongerenwerk.

(Vrijwillige) vuurwerkvrije zones

De gemeente wijst dit jaar weer vuurwerkvrije zones aan tijdens de jaarwisseling. Ze wil hiermee de overlast die inwoners ervaren verminderen. Het gaat om het Balijbos, het Burgemeester Hoekstrapark in Rokkeveen, het Binnenpark in De Leyens, het fiets/wandelpad langs de Oostkade in Oosterheem, het Buytenpark inclusief het wijkpark en de sportvelden, het Aldo van Eyckpark in Noordhove, de parkeerplaats en het evenemententerrein bij Silverdome en de omgeving van de Markt. Daarnaast is het voor inwoners mogelijk om een vrijwillige vuurwerkvrije zone in hun buurt of straat in te stellen. Inwoners moeten hier zelf met hun buren afspraken over maken. Zij kunnen binnenkort bij de gemeente een bord aanvragen waarop de vrijwillige vuurwerkvrije zone staat aangegeven.

Verwijderen brandbare materialen

In aanloop naar oud en nieuw verwijdert de gemeente rondslingerende brandbare materialen in de stad. Ook autowrakken, die niet op tijd zijn weggehaald, worden verwijderd. Inwoners kunnen helpen door zelf brandbaar materiaal rondom hun huis en in de tuin te verwijderen. En melding te maken van brandbare materialen in de wijk bij team Handhaving via telefoon 14 079. Op oudejaarsdag sluit de gemeente vanaf 16.00 uur alle ondergrondse afval- en papiercontainers tot nieuwjaarsdag 6.00 uur. Ook de gemeentelijke parkeergarages aan de Osylaan en onder het CKC worden afgesloten. De afvalbakken worden afgesloten.

Met de campagne ‘Helpende Hens’ vraagt de gemeente aandacht voor het veilig stoken in een vuurkorf of oliedrum. Open vuren veroorzaken door oververhitting veel schade aan het asfalt. Het vervangen van asfalt kan, afhankelijk van het soort asfaltschade, oplopen tot wel €1500,- per vierkante meter. Dit bedrag kan de gemeente verhalen op de veroorzaker.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-