stembureau bordIn Zoetermeer zijn voor de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 22 november maar liefst 65 stemlocaties geopend. Voor de Provinciale Verkiezingen in maart dit jaar waren dat er 56. Er is dus altijd wel een stembureau in de buurt om uw stem uit te brengen.


Er wordt een hoge opkomst verwacht op de verkiezingsdag, tussen de 80 en 85 % en de Zoetermeerse kiezer kan stemmen bij ieder willekeurig stembureau in Zoetermeer. Op een aantal locaties zijn 2 stembureaus, waardoor het totale aantal stembureaus op 75 komt. Alle stembureaus zijn op de verkiezingsdag toegankelijk voor mindervaliden, er wordt door de gemeente gezorgd voor goede drempels en deurwiggen waar dit nodig is. Bij alle stembureaus is een (tijdelijke) gehandicaptenparkeerplaats. Het stembureau op het stadhuis heeft speciale voorzieningen voor blinden en slechtzienden zodat deze doelgroep zelfstandig een stem kan uitbrengen (door middel van een zogenaamde stemmal en soundbox). Op het stembureau bij Wezodo (locatie 5 Mei-straat) is gedurende gehele dag van een gebarentolk om hulp te bieden aan de dove en slechthorende kiezers.

 

Planning verkiezingsdag

Op de verkiezingsdag (22 november 2023) tellen de stembureauleden de uitgebrachte stemmen op lijstniveau ofwel partijniveau. Op deze avond/nacht komt er een voorlopige uitslag in de gemeente Zoetermeer. De dag erna (23 november 2023) wordt in de Uitkijk met andere collega’s en vrijwilligers de telling op kandidaatsniveau uitgevoerd. Deze telling resulteert in een definitieve uitslag van de gemeente Zoetermeer.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-