Burgemeester Bezuijen reikt Erepenning uit aan Jeffrey Jerome
Burgemeester Michel Bezuijen reikte op dinsdag 21 november een Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons uit aan Jeffrey Jerome. Zijne Majesteit de Koning kende deze bijzondere onderscheiding toe vanwege het moedige optreden van Jerome bij een brand in een portiekflat in Den Haag.

Burgemeester Bezuijen met Jeffrey Jerome en familie en plv commandant BrandweerOp 9 januari 2023 brak in de middag een brand uit op de eerste etage van een portiekflat in de wijk Loosduinen in Den Haag. Jeffrey Jerome (een voormalig buurtbewoner, maar na een recente verhuizing woonachtig in Zoetermeer) was op dat moment met zijn vader aan het werk aan de overzijde van de straat. Hij vermoedde dat er zich nog iemand in de woning bevond. Nadat hij de hulpdiensten had geïnformeerd, klom hij op het balkon van de woning die inmiddels met dikke, zwarte rook was gevuld. Hier wist hij, ondanks het beperkte zicht en de desoriëntatie, de bewoner te vinden. Hij bracht haar naar het balkon en liet haar van het balkon naar beneden zakken. Vervolgens is hij opnieuw het pand binnengegaan om naar eventuele andere slachtoffers te zoeken. Kort daarop kwamen de eerste eenheden van de hulpdiensten ter plaatse. Bij het arriveren van de eerste eenheid van de brandweer meldde Jerome dat er zich in de woning niemand meer bevond. Het geredde slachtoffer is met brandwonden en ademhalingsproblemen met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Vanwege de rookontwikkeling is Jerome nagekeken door ambulancepersoneel.

Moedig en doordacht optreden

Volgens de plaatsvervangend commandant van de Brandweer Haaglanden, de heer Martin Evers, heeft Jeffrey het leven van het slachtoffer gered. Vanwege zijn moedige en doordachte optreden, waarbij hij ook zelf gevaar liep, heeft de Koning besloten om aan Jeffrey Jerome de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons toe te kennen.

Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon

De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon is de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor dappere daden die zijn verricht buiten een oorlog. De onderscheiding wordt verleend aan ‘hen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering’. De erepenning is, na de Militaire Willems-Orde, de oudste nog bestaande Nederlandse dapperheidsonderscheiding en wordt slechts enkele keren per jaar toegekend.

-advertenties-

-goede doel-