aamir Rana2Aamir Rana vluchtte 2014 uit Pakistan, waar hij niet langer veilig was door zijn werk als mensenrechtenactivist. Hij vestigde zich uiteindelijk in Zoetermeer. “Het vluchten naar een veilige omgeving heeft mij veel goeds gebracht”. Aan het woord is Aamir die vertelt hoe het hem sindsdien is vergaan.

Van ’hero’ naar ‘zero’

Aamir vluchtte eind 2014, op 44 jarige leeftijd, met zijn twee kinderen naar Nederland. Zijn vrouw studeerde toen al in Nederland aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en samen besloten ze om veiligheidsredenen politiek asiel aan te vragen en alle bezittingen in Pakistan achter te laten. In Nederland komen asielzoekers terecht bij een van de aanmeldlocaties om de asielprocedure te starten. De familie Rana kwam in december 2014 bij de aanmeldlocatie Ter Apel terecht. Daarna volgende nog een aantal centra zoals Budel, Hoogeveen, en Katwijk. In die periode leerde Aamir en zijn familie, Jannie en haar drie dochters (Saskia, Nicolette en Linda ) kennen, die zich het lot van Aamir zeer aantrokken. De drie dochters, die al in Zoetermeer woonde,  zorgden ervoor dat de familie Rana in Zoetermeer in december 2015 terecht kwam en dat ze daar een huis konden huren van hun spaargeld.

Aamir’s kinderen groeiden daarna op in veiligheid en hebben hun draai gevonden in Zoetermeer. Toch bleef het in de beginjaren aan Aamir knagen dat hij hier niet, zoals in Pakistan, het werk kon doen waarvoor hij was opgeleid als journalist en CEO trainer. Zelf vat hij het samen: “Daar was ik een ‘hero’, hoog opgeleid en hier was ik een ‘zero’ in de maatschappij.” Het deed hem pijn om alleen te kunnen kijken als toeschouwer en niets te kunnen doen. De Nederlandse taal was eveneens een grote barrière om hier in zijn opleidingsrichting aan de slag te kunnen gaan.  “Ik voelde geen innerlijke vrede”. Toch liet Aamir zijn hoofd niet hangen.

Van ‘zero’ naar ‘hero’

Aamir begreep al gauw dat hij een carrière switch moest maken. Hij ging voor diverse non-profit organisaties en stichtingen werken als een soort ‘communication-officer’ omdat dat zijn achtergrond was en volgende diverse ‘coaching’ workshops, maar tegelijkertijd stortte hij zich op het ICT-terrein, om door middel van zelfstudie zich de diverse disciplines in het IT-beheer eigen te maken. Dit lukte hem met de hulp en steun van een goede Pakistaanse vriend die in Rotterdam woonde uitstekend. Veel ICT-ervaring had Aamir niet, maar door middel van ‘learning by doing’ slaagde Aamir erin zich met veel doorzettingsvermogen in een mum van tijd de materie eigen te maken. En wat hij overdag niet voor elkaar kreeg, leerde hij zelf thuis in de avonduren via internet bij.

Aamir richtte in 2021 met een businesspartner het bedrijf Exxelo op in Zoetermeer. Het bedrijf biedt nu een verscheidenheid aan IT-advies-, -support en personeelsoplossingen aan bedrijven door heel  Europa en Verenigde Staten. “De hoofdvestiging staat in Zoetermeer, maar we hebben ook vestigingen in België, Duitsland, Engeland en de VS met ongeveer 150 man vast personeel en meer dan 200 ZZP-ers. We beloven en leveren een snelle reactie met kwaliteitsdiensten en de juiste vakmensen”, vertelt Aamir.

Aamir doet erg zijn best doet om mensen die niet gemakkelijk aan werk komen, waaronder ook vluchtelingen zoals hijzelf, een kans te bieden, ook al hebben ze geen IT-ervaring. Aamir is een ondernemer die kansen ziet en waarde maakt voor zichzelf en anderen.  “Als men maar wil werken en een goede attitude heeft”, vertelt Aamir verder. Aamir vindt houding en gedrag heel belangrijk bij mensen. Hij leidt mensen in zijn bedrijf zelf op met zelfgemaakte video’s over wat het werk inhoudt en geeft hen de kans om in de IT een baan te vinden en daarmee hun leven weer op te bouwen.

Aamir is trots op wat hij heeft bereikt en dat hij werk creëert voor anderen. Hij heeft geleerd dat iedereen dat kan doen als men maar wil. De gemeente Zoetermeer en het UWV sturen hem nu regelmatig werkzoekenden en als deze werkzoekenden wat willen leren, geeft Aamir hen een kans. Inmiddels is Aamir weer een ‘hero’ en is trots op wat hij doet.

Tekst: Christ van Gestel

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-