outlet mallDe plannen voor de Holland Outlet Mall (HOM) houden nu al een tijd de gemoederen bezig. Ondernemers vrezen voor hun omzet. Regiogemeenten verenigen zich in de strijd tegen de outlet. Zoetermeerders zijn bang voor verkeers- en parkeeroverlast. De hoogste tijd om te gaan praten met een van de initiatiefnemers, Hans de Jong, partner bij projectontwikkelaar Provast.

Waarom eigenlijk een Holland Outlet Mall in Zoetermeer? Hans de Jong: “Zoetermeer ligt in de Randstad en daar wonen nu eenmaal de meeste Nederlanders. Een andere reden is dat wij vinden dat je een outlet moet bouwen op de plek waar mensen wonen: in de binnenstad. Zoetermeer is de enige plek die aan deze voorwaarden voldoet.“

Aanslag

De Holland Outlet Mall kan nu al rekenen op veel weerstand van Zoetermeerse winkeliers. Zij zien het als een aanslag op hun omzet. En die omzet staat toch al onder druk door toenemende internetverkopen. “Wij begrijpen dat commentaar heel goed en luisteren daar ook naar”, aldus De Jong. “Maar je moet ook kijken naar het onderliggende probleem. Je ziet dat het koopgedrag van consumenten voortdurend verandert. Dat is altijd zo geweest en zal ook altijd zo blijven. Neem de toenemende internetverkoop. Dat is een ‘fact of life’. Dat kun je ook niet verbieden. Als je als winkelier niet mee verandert, gaat de omzet steeds verder omlaag.”

Niet dezelfde producten

De Jong ziet de komst van de Holland Outlet Mall juist als een grote kans voor de Zoetermeerse ondernemers. “Nu gaan mensen in de auto naar Bataviastad en naar Roermond. Dat geld vloeit weg uit de regio. Dat is jammer, want die mensen vinden het leuk om in een outlet te winkelen. Het is veel beter ze een alternatief te bieden binnen de regio, dan blijft het geld hier. Dat is wat we nastreven. Er komen straks heel veel meer mensen naar Zoetermeer. Mensen die voorheen niet kwamen winkelen. Zij gaan ook geld besteden in het Stadshart. Dan heb je een heel mooi antwoord op dat veranderende consumentengedrag. Sterker nog; de outlet is hét antwoord op de groeiende internetverkoop. Daarnaast is het zo dat de outlet andere producten gaat verkopen dan de winkels in het Stadshart. Je gaat niet dezelfde producten verkopen tegen een lagere prijs. Dat zou slecht zijn voor de bestaande binnenstad.”

Regio

Ook regiogemeenten zetten vraagtekens bij de komst van de Holland Outlet Mall. Net als de Zoetermeerse ondernemers vrezen ze omzet mis te lopen. De tussenrapportage van de effectonderzoeken naar de ontwikkeling van Outlet Mall spreekt over een omzetdaling van maximaal 7 procent. “Er gaat zeker wat veranderen en verschuiven”, zegt Hans de Jong. “Alleen dat zie je nu ook al gebeuren. Je ziet dat winkelgebieden gaan krimpen en soms ook moeten krimpen. Het gaat vooral om de kleinere steden en dorpen, die ooit hebben geanticipeerd op hun regiofunctie of op bevolkingsgroei. Als die regiofunctie niet komt en de bevolkingsgroei achterblijft, zit je met teveel winkels. Dat gebeurt op dit moment al en nu staat er nog niet eens een Holland Outlet Mall.” Wel zal de komst van de Holland Outlet Mall de bestaande ontwikkelingen versnellen, volgens De Jong. “Het zal steden dwingen na te denken over hoe om te gaan met de veranderingen. Misschien moeten ze hun winkelgebieden concentreren en de kwaliteit verhogen. Steden met kenmerkende eigenschappen als Leiden en Gouda kunnen die eigenschappen juist weer stimuleren. Maar er zullen wel plekken zijn waar bestaande winkels die nu al niet goed functioneren het slechter krijgen.”

Buurtbewoners

Hoe gaat Provast om met bezwaren van buurtbewoners? “Wij hebben al een keer of vier, vijf met de bewoners gesproken en houden hen op de hoogte van de ontwerpen en de voortgang. We nemen ook zoveel mogelijk hun suggesties mee, zodat we aan het einde van de rit hopelijk iets hebben waar de overgrote meerderheid blij mee is. Dat zou bijvoorbeeld kunnen liggen in het feit dat wij het geluid van de tunnelbak van de Europaweg tegenhouden door er een gebouw op te zetten. Nu kijken ze op van links naar rechts razende auto’s. In de toekomst kunnen ze kijken op een leuk winkelgebied.”

Verkeer

Veel Zoetermeerders maken zich zorgen over de 7,5 miljoen extra bezoekers die met hun auto’s naar de stad komen en parkeren in de buurt. “Die vragen zijn zeer terecht, want als je miljoenen extra mensen naar je stad trekt, moet je natuurlijk wel wat doen. Dat blijkt ook uit de haalbaarheidsonderzoeken. Alle kruispunten zijn onderzocht en er is gekeken naar de capaciteit; kunnen de huidige wegen dit extra verkeer verwerken? Het antwoord is natuurlijk ‘nee’, dat kan niet zomaar. Er moeten aanpassingen worden gedaan aan de infrastructuur.” Daarom stelt de tussenrapportage voor om een nieuwe ontsluitingsroute van de Leyens op de Aziëweg aan te leggen, het kruispunt Aziëweg-Europaweg te verruimen en de rotonde op kruispunt Aïdaschouw te vervangen door verkeerslichten. “Een van de dingen die wij hebben voorgesteld is om een scheiding aan te brengen tussen de toegang naar de wijk enerzijds en de bezoekers van de outlet anderzijds. De wijk zal dan op z’n minst twee in- en uitgangen moeten hebben en de outlet waarschijnlijk ook.”

Op dit moment worden de onderzoeken uitgewerkt tot definitieve rapporten, waarna het college en de gemeenteraad van Zoetermeer nog dit jaar zullen besluiten of zij de komst van de Holland Outlet Mall ondersteunen.

 

Lees hier onze eerdere artikelen over de Holland Outlet Mall:

www.zoetermeeractief.nl//9815-outlet-zorgt-voor-ontwrichting-winkelstructuur

www.zoetermeeractief.nl//9773-effectenonderzoek-hom-onvoldoende

www.zoetermeeractief.nl//9721-holland-outlet-mall-nog-veel-noten-te-kraken

www.zoetermeeractief.nl//8658-haalbaarheidsonderzoek-holland-outlet-mall

-advertenties-

-goede doel-