Holland Outlet Mall Zoetermeer Credits ProvastDe kans dat de gemeenteraad 23 januari 2017 instemt met verdere uitwerking van de plannen rond de Holland Outlet Mall is aanzienlijk gegroeid. Het college van B&W komt in de memo aan de raad namelijk met een alternatief voorstel voor besluitvorming over de Mall. Daarmee komt het college tegemoet aan belangrijke wensen van veel fracties in de raad. 

In het oude voorstel vraagt het college de raad letterlijk 'in te stemmen met de verdere uitwerking van het initiatief HOM'. De raad moet dus besluiten of de onderzoeken die de gemeente Zoetermeer heeft laten uitvoeren, genoeg zijn voor een volgende fase. Een fase waarin wordt onderhandeld over een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Zoetermeer en de initiatiefnemers van de HOM. In de samenwerkingsovereenkomst komen voorwaarden en voorbehouden te staan voor de komst van de Outlet. De overeenkomst zou ter informatie aan de gemeenteraad worden gezonden. Veel politieke partijen hebben daar problemen mee. Ze willen de afgesloten samenwerkingsovereenkomst niet ter informatie ontvangen, maar er over kunnen beslissen. Ook heeft de gemeenteraad behoefte aan meer inzicht in de te verwachte kosten voor het oplossen van onder andere de verkeersproblemen.

Verkeersmaatregelen en omzeteffecten

"Het college staat nog steeds achter het hiervoor omschreven totale proces, maar wil – gelet op de vele vragen en het grote budget dat wordt gevraagd – graag een tussenstap inbouwen,” schrijven wethouders Van Leeuwen en Rosier in een memo aan de raad. “Het college hoopt hiermee eerder dan gepland een aantal openstaande vragen van de raad te kunnen beantwoorden, bijvoorbeeld over de uitwerking van de verkeerskundige maatregelen (inclusief kostenraming) en actualisatie van de omzeteffecten. “

Meer besluitmomenten voor de raad

Het college stelt nu voor voor de samenwerkingsovereenkomst ter besluitvorming aan de raad voor te leggen in plaats van ter informatie aan te bieden. "Parallel hieraan wil het college starten met de verkeerskundige uitwerking en het actualiseren van het Distributie Planologisch Onderzoek (DPO), onderzoek ‘Regionale behoefte en effecten HOM’ van DTNP). Voorheen zou met deze twee inhoudelijke uitwerkingen pas gestart worden na het sluiten van de samenwerkingsovereenkomst. In het alternatieve voorstel gebeurt dit tegelijkertijd,” aldus de wethouders. Als de gemeenteraad op 23 januari 2017 akkoord gaat, start het college dus met het opstellen van de overeenkomst met de initiatiefnemers, gaat het de oplossingen voor de verkeersproblemen verder uitwerken en laat het planologisch onderzoek actualiseren.

Financiën

Het inbouwen van deze tussenstap heeft invloed op meerdere aspecten uit het raadsvoorstel, waaronder op het gevraagde budget. “Hoewel het gevraagde totaalbudget hetzelfde blijft, zal voor de eerste vervolgstap meer budget nodig zijn dan geraamd en voor de stap erna juist minder. Waar de verdeling eerst €560.000,/€1.700.000 was, wordt deze in het alternatieve voorstel €700.000/€1.560.000,” aldus de wethouders.

Voor zomer 2017 nieuw besluit

"Bij instemming over het alternatieve voorstel voor besluitvorming, wordt vóór de zomer van 2017 de samenwerkingsovereenkomst ter besluitvorming voorgelegd en de verkeerskundige uitwerking en het geactualiseerde DPO ter informatie aangeboden in een technisch overleg,” aldus de wethouders. "De eerste verkeerskundige uitwerking voor de verschillende fases van de HOM zal ter informatie aan de raad gepresenteerd worden voor de zomervakantie van 2017. De verkeerskundige uitwerking zal, bij positieve besluitvorming over de samenwerkingsovereenkomst, worden meegenomen als input voor de vervolgstappen na de zomer van 2017, zoals het opstellen van het voorontwerp bestemmingsplan.”

 

Lees alles over de de komst van de Holland Outlet Mall.

Wij hebben alle argumenten voor en tegen op een rij voor je gezet.

 Overzicht HOM artikelen

-advertenties-

-goede doel-