wielrenners tour de franceHet college zou graag zien dat Zoetermeer een rol gaat spelen in de ‘Grand Départ’, de start van de Tour de France. Er is twee ton uitgetrokken om de wielrenners door, of langs, Zoetermeer te laten rijden en zo de citymarketing te versterken. De raad is echter nog verdeeld over de plannen.

Wethouder Margreet van Driel: “Zoetermeer had ooit een eigen wielerronde, met daaromheen allerlei activiteiten van verenigingen en sporten. Zo zien wij dit ook voor ons: het is niet alleen de passage van de wielrenners, maar met veel activiteiten eromheen een feest voor de hele stad.”
Rotterdam en Den Haag hebben samen een bid gedaan naar de start van de Tour de France, in 2024 of 2025. Eind dit kwartaal wordt volgens Van Driel duidelijk of het bid wordt geaccepteerd en de Tour echt onze kant op zal komen. Het is nog niet zeker of de wielrenners echt door Zoetermeer zullen rijden of langs de stad zullen koersen. De wethouder wil €200.000 euro uittrekken om Zoetermeer mee te laten doen met het bid van Den Haag en Rotterdam. “Dit geld is niet alleen voor de paar minuten dat de wielrenners voorbij zoeven, maar we willen hier ook de middenstand en verenigingen bij betrekken. Het is een uitstekende kans om Zoetermeer te profileren in de regio, bezoekers aan te trekken en de lokale economie te versterken”, aldus Van Driel.

 

Binnen 10 minuten alweer voorbij

In de raad is echter veel twijfel en verdeeldheid over de ‘Grand Départ’, veel raadsleden vinden het een hele hoop geld voor slechts een paar minuten. “In een gemeente waarin we elk dubbeltje om moeten draaien om rond te komen, moet je niet zo’n enorm bedrag uitgeven aan een evenement dat voor Zoetermeer binnen 10 minuten alweer voorbij is”, vindt fractievoorzitter Margot Kraneveldt van de PvdA. “Er is niets mis met het promoten van de stad, maar dat moet dan wel met mate en verstandig. Het is in één klap vijf keer zoveel als het totale sportjaarbudget voor de hele stad!”

 

Ook Marijke van der Meer van Zó! Zoetermeer twijfelt: “Pas ná goedkeuring van het plan door de raad komt er een projectplan met details. We weten dus niet waar we nu precies ‘ja’ op zeggen en ook is nog niet bekend of de Tour dóór of lángs Zoetermeer komt.”

Het CDA is positiever en denkt dat het een mooi plan is, mits er veel lokale verenigingen bij betrokken worden en het een feest voor de hele stad wordt. CDA-raadslid Klaasjan de Jong: “Laat ons verenigingsleven demonstraties verzorgen als de Tour de France onze stad aandoet. Maak er een feestelijke dag van, waar iedereen die onze stad aandoet, met veel plezier op terugkijkt. Een florerend verenigingsleven goed voor de stad.“

De raad moet nog een beslissing nemen over de Citymarketing plannen

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-