zonnepark roeleveensewegWethouder Bouke Velzen, duurzaamheid, heeft goede hoop dat de bouw van het zonnepark aan de Roeleveenseweg in Zoetermeer toch door kan gaan. “We werden verrast door het bericht van de minister dat er geen zonneparken meer op weilanden mogen komen, maar we maken een goede kans om hier toch mee door te gaan”.

De Zoetermeerse raad sprak maandagavond over de plannen om een zonnepark te bouwen op de Roeleveenseweg, een stukje land van 10 hectare aan de rand van Zoetermeer, naast het Westerpark. Het gebied heeft de bestemming recreatie en was oorspronkelijk bestemd voor uitbreiding van de golfbaan. Er grazen nu schapen omdat de eigenaar van de grond geen andere bestemming heeft voor het stukje groen.
Wethouder Velzen: “We willen in Zoetermeer duidelijk geen extra windmolens en zetten daarom extra in op zonnepanelen. We willen zoveel mogelijk zonnepanelen op daken leggen, maar dat zal niet genoeg zijn om de doelstelling te halen. In dit park kunnen in één keer heel veel zonnepanelen geplaatst worden. Daarbij komt er ook een accu, waardoor pieken in de energievoorziening kunnen worden opgevangen.”

Minister Hugo de Jonge wil vooral voorkomen dat er zonneparken aangelegd worden in weilanden (landbouwgrond) of natuurgebied. Volgens Velzen is het stukje grond aan de Roeleveenseweg geen van beide, omdat het de bestemming recreatie heeft.
Ook is het plan voor het zonnepark al in een gevorderd stadium, terwijl de oproep van de minister vooral nieuwe plannen betreft.

 

Goed voor de biodiversiteit

Tegenstanders van het Zoetermeerse zonnepark voerden aan dat de zonnepanelen een negatief effect kunnen hebben op de biodiversiteit. Een studie van de stadsecoloog van Zoetermeer, Kiki Grit, kon dit weerleggen: het is juist goed voor de biodiversiteit. De zonnepanelen zijn doorzichtig en bestaan, naast de zonnecellen, vooral uit glas. Op die manier kan er zonlicht op de bodem komen en er komen natuurvriendelijke oevers, kruidenrijke zones en er wordt nagedacht over bijvoorbeeld de vleermuizen in het gebied. Het blijkt dat juist de schapen die er nu grazen zorgen voor een verslechtering van de biodiversiteit, omdat schapen de vegetatie tot de grond toe afgrazen zijn er weinig insecten en verschillende planten.

Naast de zonnepanelen is ook een wandel- en ruiterpad ingepland voor recreatie.

De raad neemt tijdens de raadsvergadering op 27 november een besluit over dit onderwerp.

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-