20231122 42194De PVV is ook in Zoetermeer de grootste partij geworden met 28,6% van de stemmen volgens de voorlopige prognose. In 2021, bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen behaalden ze nog 15,8% minder stemmen en werd de VVD de grootste partij.

De VVD eindigt in Zoetermeer op de tweede plaats met 17,1%, gevolgd door GroenLinks-PvdA die 13,2% behaalde. De nieuwe partij van Pieter Omtzigt, NSC, kon rekenen op de steun van 12,5% van de Zoetermeerse kiezers. Net als bij de landelijke uitslag van de verkiezingen is er ook in Zoetermeer een groot gat tussen de grootste 4 partijen, PVV, VVD, GL-PvdA en NSC, en de overige partijen.
D66 (5,7%) en SP (3,5%) behaalden nog meer dan 3% van de stemmen, de overige partijen zaten daar onder.

Vandaag worden de stemmen geteld op kandidaatsniveau, waarna de officiƫle uitslag bekend gemaakt zal worden.

Twee raadsleden naar Tweede Kamer?

Zoetermeer heeft twee PVV raadsleden, die allebei een heel goede kans maken om een zetel in de Tweede Kamer te mogen innemen. Jeremy Mooiman, raadslid voor de PVV Zoetermeer sinds 2018, staat op plaats 25 op de kandidatenlijst van de PVV en Peter Smitskam vind je terug op plaats 28. Nu de PVV 37 zetels krijgt volgens de voorlopige uitslag, kunnen zij een zetel krijgen in de Tweede Kamer en zal de hele PVV fractie in de Zoetermeerse gemeenteraad vernieuwd moeten worden.

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-