SON01099Van 24 tot en met 29 oktober 2023 vonden de Wereldkampioenschappen Senioren & Para-Karate 2023 plaats in Boedapest/Hongarije. Voor het eerst in de geschiedenis nam er een Nederlandse karateka deel aan, en deze karateka, Elise Reedijk van Budoschool Kai Sei, behaalde een prachtige bronzen medaille.

De organisatie van deze officiële Wereldkampioenschappen was in handen van de Wereld Karate Federatie (WKF), dé federatie van sportbonden voor karate. De WKF is als enige karateorganisatie lid van het Internationaal Olympisch Comité. Dit mondiale karate kampioenschap voor senioren karateka (kata en kumite) en para-karateka (kata) was internationaal sterk bezet, met in totaal 1160 deelnemers uit 103 landen, waarmee deze 26e editie een groot evenement was.

De Karate-do Bond Nederland (KBN) had veertien karateka geselecteerd voor deelname aan het WK om Nederland te vertegenwoordigen. En voor het eerst in de geschiedenis maakte een Nederlandse para-karateka deel uit van deze nationale selectie. En met succes, want Elise Reedijk zette een historische prestatie neer door een bronzen medaille te winnen.

Bronzen WK-medaille

Het Para-Karate kent de drie categorieën Blind/Visually Impaired Athletes (K10), Intellectually Impaired Athletes (K21 en K22) en Wheelchair Athletes (K30). De pas 18-jarige Elise maakte haar debuut op de WK in de categorie Intellectually Impaired Female K21. Ze ging in haar poule met tien deelnemers uit acht landen de strijd aan voor een plek op het erepodium. In de eerste ronde werd Elise knap derde in haar poule. Ze versloeg hierbij onder andere de bronzen medaille winnares van het vorige WK, de Française Charlene Odin. Hierna volgde de wedstrijd om het brons, welke Elise won van de nummer drie op de wereldranglijst, de Hongaarse Petra Karpati, die bij het vorige WK nog het zilver won. Na twee mooie kata nam Elise een unieke bronzen medaille mee naar huis…een fantastisch resultaat in een sterk deelnemersveld!

Unieke prestatie

KBN voorzitter Eddy Marques is enorm trots op Elise haar medaille. “Er is een unieke prestatie neergezet door Elise Reedijk. Als KBN zijn we super trots op Elise met deze prestatie en we kijken uit naar de volgende medaille!”. Ook interesse om (top) wedstrijdkarate, I-/Para-Karate of andere budosporten te beoefenen, kijk op www.kaisei.nl.