schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Anish Giri wint Tata Steel schaaktoernooi

Voor het eerst in zijn carrière behaalt Anish Giri de fantastische prestatie door het Tata Steel schaaktoernooi in Wijk aan Zee te winnen. Pas in de allerlaatste ronde steeg Anish naar de eerste plaats door zelf te winnen van Richard Rapport, terwijl klassementsaanvoerder tot de laatste ronde Nodirbek Abdusattorov in de laatste ronde verloor van Jorden van Foreest, waardoor zijn voorsprong van een half punt werd omgezet in een achterstand van een half punt. Hierdoor werd de eindstand aan de top van het klassement:

1. Anish Giri                        13.4.9.0.8,5.
  2. Nodirbek Abdusattorov 13.4.8.1.8
  3. Magnus Carlsen             13.5.6.2.8

Anish Giri vindt deze toernooiwinst het beste resultaat dat hij ooit heeft geboekt. Alleen de wereldtitel wordt hoger gewaardeerd dan de eindzege van het Tata Steel toernooi. Jorden van Foreest won twee jaar geleden dit supertoernooi en eindigde nu op de tiende plaats met 6/13. Ook dat was een prima prestatie, mede door twee heel mooie winstpartijen. Hierna flitsen van de twee winstpartijen van beide Nederlanders uit de sensationele laatste ronde.

Na Ph5+, Kg6?

Na Txe2                                     Na Ph5+, Kg6?
Jorden TS 23 Anish TS 23

Nodirbek Abdusattorov – Jorden van Foreest 0-1. Tata Steel 2023, ronde 13. Jorden gaat na Pf7!; c3 bxc3+; Kxc3 door Pxg5 een pion winnen; bovendien blijft de pion op e5 zwak staan en, stelt Dimitri Reinderman op schaaksite.nl, de rest is een kwestie van techniek. En even later 0-1. Een prachtige prestatie van Jorden, die hiermee de weg effende voor Anish Giri om als enige de top van 8,5/13 te bereiken!

Anish Giri – Richard Rapport 1-0. Tata Steel 2023, ronde 13. Na Kg6? Komt een geweldig mooie krachtzet van Anish: Txd6! Ogenschijnlijk stond de pion door de dame gedekt, maar als dame toren zou pakken is Dxf5# mat! Volgde Kg5; Td5 De1+; Kg2 Le7; Txf5+ Kh4; Dg3+ en 1-0, want mat of materiaalverlies. Een fantastische laatste ronde, natuurlijk vooral voor Anish, na een schitterend gespeeld toernooi!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)