hart schelpjesOnder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Aangaan.


Veel mensen zijn ooit ‘aangegaan’. Aangaan uit liefde voor een ander, voor de natuur, voor vrede en rechtvaardigheid, voor sfeer en gezelligheid - zoveel soorten van aangaan …
Veel mensen zijn voor korte of langere tijd ‘uitgegaan’. Uitgaan door tegenwerking, door eenzaamheid, door teleurstelling, door groot verdriet, door meer angst dan verlangen - zoveel soorten van uitgaan …

Aangaan - een recept om aan te gaan

Benodigdheden - voor beginners:
- Aandacht
- Betrokkenheid
- Creativiteit
- Doorzettingsvermogen
- Energie
- (F)luisteren
- Gewoon doen

 

Beginners

Soms kunnen we blijven hangen in “Dat gaat mij niet langer aan” of “Wat gaat jou dat aan?!” En dan als omstander goed luisteren hoe iemand dat zegt. Blijft er oogcontact of keert de ander zich af? Schrikt deze houding af of weet je bij de ander te blijven.

Het zien ‘uitgaan’ van de ander kan in jou iets doen aangaan. En wie weet komen enkele van bovenstaande benodigdheden van pas. Geen situatie is gelijk - steeds zullen we als beginners zijn.

Soms ga ik zelf ook uit. Vermoeidheid, frustratie, ergernis, onmacht. Soms heb ik dit zelf niet eens in de gaten. Maar het fluiten van een vogel, het zalige ruizen van de wind door de bomen, de lach van een kind doen mij weer aangaan.

In het ‘aangaan’ voor anderen en de grillige wereld om ons heen is het nodig om steeds weer opnieuw óók voor mezelf aan te gaan - ook met de eerder genoemde ingrediënten. Zonder compassie voor mezelf brand ik op, raak ik oververmoeid.

 

Hulpbronnen

Soms zijn mensen om mij heen stimulerend, soms ontstaat nieuwe energie door een mooi gedicht of prachtige muziek. Hoe doe jij dat? Wat zijn jouw hulpbronnen? Persoonlijk leef ik steeds weer op in de verhalen van Toon Tellegen. Even Googlen op ‘vuurvliegje’ en voor je het weet ga je aan …
Misschien durf je ook aan te gaan voor een oecumenische Vredesviering op zondag 24 september?

Zondag 24 september om 10.30 uur
Oecumenische viering ‘Aangaan voor Vrede’
Julianalaan 3 te Zoetermeer
Inloop vanaf 10.15 uur

Blogschrijver  Toon Vessies, Buiten-de-Lijntjes

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-