20221104 35066U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: het Henk Oskampad in Dorp.

 

Het straatnaambord van het Henk Oskampad in Dorp werd vrijdag 4 november 2022 onthuld. Oud-wethouder Henk Oskam zette zich jarenlang in om dit historische pad te herstellen en zo een volledige omloop rond de oude dorpskern aan te kunnen bieden aan Zoetermeerders. Vanaf Vlamingstraat 1 tot aan de Willem de Zwijgerlaan is een nieuw pad aangelegd op de dijk. Met de komst van dit pad is ‘de omloop rond het Oude Dorp’ compleet. Een wandelpad rondom de oude Zoetermeerse (en Zegwaartse) dorpskern. 

 20221104 35076  20221104 35078

 

Henk Oskam

Henk Oskam

Henk Oskam (1917 – 2015) overleed op 97-jarige leeftijd. Als geboren en getogen Zoetermeerder was hij gedurende zijn leven zeer betrokken bij onze stad. 

In de oorlogsjaren 1940-1945 werkte Henk in de landbouw, dit was hard werken voor een laag loon. Hij leerde hier echte armoede kennen. De laatste jaren voor zijn pensioen werkte Henk bij de Optische Industrie Delft, waar hij dagelijks met de fiets heen ging. Naast zijn werk is hij altijd in Zoetermeer zeer actief geweest in het maatschappelijk leven. De slogan 'iets doen voor kerk, staat en maatschappij' was dan ook zeker op hem van toepassing. Onder andere als raadslid namens de Partij van de Arbeid van 1966 tot 1982 waarvan drie jaar, van 1975 tot 1978, als wethouder. Vervolgens werd hij voorzitter van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer tussen 1982 en 1987. Het is mede aan Henk Oskam te danken dat het Historisch Genootschap Oud Soetermeer als vereniging 't Oude Huis in de Dorpsstraat kon betrekken en het Historisch Museum 't Oude Huis stichten. 

De laatste jaren van zijn leven woonden Henk Oskam in het verzorgingstehuis 'De Morgenster' in Dorp en vanuit zijn kamer kon hij uitkijken over de ringvaart achter het oude dorp. Dit motiveerde hem om altijd en overal aandacht te vragen voor het herstel van het jaagpad rond het oude dorp. 

 

Het jaagpad

Toen Zoetermeer nog een boterdorp was en ruim onder de 10.000 inwoners zat, liep er een vaart rondom het dorp Soetermeer en Zegwaert. Beurtschippers voeren naar de Leidsewallen en Delftsewallen en konden als zij dat wilden rond het dorp varen. Langs de vaart liep een jaagpad om de platbodem schepen voort te trekken. Ook wandelaars konden zo een volledig rondje om het dorp maken. Het  jaagpad raakte echter in verval en werd onbereikbaar in de loop der jaren. In 2014 vroeg Henk Oskam aan de Zoetermeerse gemeenteraad om het jaagpad weer in ere te herstellen. Dit zou betekenen dat een stuk van 200 meter weer begaanbaar zou moeten worden gemaakt.

Begin 2022 werd het jaagpad weer hersteld en bestraat, zodat de wandeling rond het dorp weer mogelijk zou worden. Helaas heeft Henk Oskam dit niet meer mee gemaakt, hij overleed in 2015. Gezien zijn inspanningen voor de realisatie van dit deel van de omloop zag de straatnamencommissie het als een mooi eerbetoon om dit pad naar Henk Oskam te vernoemen.

 

Onthulling Henk Oskampad

20221104 35063

De familie Oskam onthulde vrijdag 4 november 2022 samen met wethouder Marijke van der Meer het straatnaambord van het Henk Oskampad.

Wethouder Van der Meer: “Een bijzonder moment. Als fervent voorstander van een volledig wandelpad rondom het Oude Dorp pleitte Henk Oskam meerdere malen voor het herstel van dit pad. Ik nodig iedereen uit om zelf te genieten van de ervaring die hij voor ogen had.” 

Zoon Koos Oskam kwam als kind vaak bij het oude jaagpad: opoe woonde vlak naast het pad wat nu weer heropend is. Als kind speelden ze er vaak.

 20221104 35039  20221104 35073
 De broers Oskam, Jan, Erris en Koos, bij het portret van hun vader  De familie Oskam bij het straatnaambord dat vernoemd is naar hun vader

 

Alle ‘Straat in Beeld’ rubrieken vindt u hier: www.zoetermeeractief.nl/toerist-info/straat-in-beeld

Met dank aan het Historisch Genootschap voor veel informatie

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-