DSC03292a wEen kleine, maar felle storm raasde de laatste dag van de voorbije maand over Zoetermeer en sloot daarmee een maand af die juist veel ‘stil’ weer bracht. De eerste maand van dit jaar begon echter met voor de tijd van het jaar extreem hoge temperaturen.

Rond oud en nieuw was het al 13 graden en in de vroege nacht van de 2e werd met 14 graden meteen de hoogste temperatuur van de maand in onze stad gemeten. Daarna zakte het kwik geleidelijk naar 6 graden overdag op de 5e. In de week erna viel er vrijwel dagelijks regen met als uitschieter de regenval op de 8e toen er in Zoetermeer 14 mm werd afgetapt; dit bleek de natste dag van de voorbije louwmaand te zijn. De bewolking overheerste waardoor het weerbeeld grauw en somber was.

 DSC03288a w DSC03304b w 

Een korte maar felle storm

Er waren vanaf die periode tot het eind van de maand nauwelijks opklaringen meer. Het leek dan wel of het weer tot stilstand was gekomen wat ook meerdere mistdagen opleverde. Het kwik pendelde meestal rond de zeven graden overdag en een paar graden boven nul ’s nachts. Vriezen deed het op normale waarnemingshoogte niet hoewel er vlakbij de grond wel een handvol dagen met nachtvorst was, bijvoorbeeld in buurttuin Zoete Aarde en in de velden aan de randen van onze stad. De laatste paar januaridagen kwam er weer beweging in het weer en liet de zon zich weer zien. Op de slotdag was het erg guur en stormachtig; het kwam daarbij in Zoetermeer niet tot volle storm maar vlakbij langs de westkust wel.

 

DSC03297a wJanuari was zacht, somber en droog

Net als december was januari als geheel flink aan de zachte kant. We hadden in onze stad bepaald geen winterweer want het vroor geen enkele dag en sneeuwen deed het ook niet. Verder valt de voorbije louwmaand per saldo als erg somber te typeren hoewel de zon van het laatste weekend nog een beetje goedmaakte van het grauwe karakter van januari. En de voorbije louwmaand was tot slot flink aan de droge kant.

 

Februari gaat verder met ‘anti-winter’

De eerste week van de sprokkelmaand staat in het teken van een krachtige westcirculatie die regelmatig regen en veel wind zal brengen hoewel de zon er ook soms aan te pas komt. Het kwik ligt dan meestal wat boven normaal. Koning winter blijft voorlopig ver weg en zouden we dan, net als twee jaar geleden, een geheel sneeuwloos winterseizoen in onze stad krijgen?

Tekst en foto’s: Rob Oele

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-