DSC04050a wHet kan niet op! De derde zomermaand overtroefde zelfs juni en juli die al prachtig zomerweer brachten. Zodoende was augustus bijzonder warm, zonnig en droog.

De oogstmaand ging op dezelfde voet verder als juli, namelijk met mooi, warm weer. Al op de 2e dag hadden we in Zoetermeer de eerste zomerse (25+) dag te pakken en van dat soort dagen zouden er maar liefst nog 15 volgen. Dat is héél bijzonder, evenals het feit dat het alle 31 dagen van de maand meer dan 20 graden werd in onze stad. Vooral in de eerste helft van de maand scheen de zon vrijwel onafgebroken; in de tweede helft werd dat wat minder hoewel de zon nog steeds domineerde boven wolken. Van de 8e tot en met de 16e maakten Zoetermeerders kennis met een lange hittegolf. In die periode scoorden we hier ook 4 tropische (30+) dagen.

 

Een beetje regen kon de grote droogte niet verdrijven

Na de hittegolf verdween de zon een paar dagen enigszins uit beeld en op de 17e viel er, van oost naar zuid, ongeveer de 8 tot 15 mm regen in onze stad. Dat was hier meteen de enige neerslag van betekenis en al met al is nu sprake van ernstige droogte in grote delen van het land; inmiddels heeft bijvoorbeeld de Rijn de laagste waterstand ooit gemeten, bereikt. Na dit dipje begon het kwik weer aan een gestage opmars en op de 24e konden we weer een tropische dag noteren. Augustus sloot na een wat koeler tussenstukje in stijl af met zonnig en warm weer.

 DSC04042a w  DSC04054a w  DSC04056b w

Augustus was extreem zonnig, warm en droog

DSC04046a wSamenvattend kunnen we constateren dat de hooimaand een volbloed zomermaand was. We hadden dus 31 warme dagen waarvan er 16 zomers en 5 tropisch waren. Wat een warmte wat verder blijkt uit het feit dat augustus de op twee na warmste oogstmaand ooit was. Omdat er gemiddeld slechts ruim 10 mm viel in onze stad was het hier ook extreem droog. En tot slot: augustus was de een na zonnigste ooit gemeten oogstmaand en dus superzonnig.

 

Een mediterrane zomer

Je kunt nu wel stellen dat we een mediterrane zomer achter de rug hebben, althans als je deze zomer vergelijkt met het klimaat van bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk van enkel decennia geleden. Inmiddels is het daar eveneens een pak warmer geworden. Deze zomer was de op twee na warmste, én op twee na zonnigste zomer ooit. Heel opmerkelijk is tot slot dat dit voorjaar ook al extreem zonnig was; we hebben nu al zeven maanden op rij met een (groot) overschot aan zon.

 

September blijft nog een poosje zomeren

De eerste dagen van de eerste herfstmaand gaat de zomer onverdroten op dezelfde voet verder met veel zon en temperaturen rond of boven de 25 graden. Mogelijk valt er zaterdag een bui. Het lijkt er nu op dat begin volgende week zeker buien gaan vallen wat een zegen voor de natuur zou zijn. Het zou me achter niet verbazen als september daarna gewoon weer de zomerse draad oppakt. Zoiets past namelijk in topzomers; die gaan meestal erg lang door!

Tekst en foto’s: Rob Oele

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-