kantoor vergadertafelVanaf 1 januari 2023 gaat de wet in werking die bedrijven verplicht om energielabel C (of beter) te hebben. Dit betekent dat kantoren zonder energielabel of met een energielabel lager dan C niet meer gebruikt mogen worden als kantoor. De gemeente is verantwoordelijk voor controle en handhaving.


De Zoetermeerse VVD is bezorgd over de regeling en wil weten of bekend is hoeveel ondernemers hiermee te maken krijgen.
Raadslid Berend Aptroot (VVD): “Ik kan me voorstellen dat niet bij iedereen bekend is dat deze wet eraan zit te komen. Je moet er toch niet aan denken dat je als goedwillende ondernemer ineens niet meer je (huur)pand in mag. Sommige ondernemers komen uit een zware periode en dan komt daar nu nog eens torenhoge inflatie bovenop met snel stijgende gas- en energieprijzen. Ik denk dat bij bijna iedere ondernemer energie besparen heel hoog op de agenda staat, maar ik kan me ook voorstellen dat een ondernemer, of pandeigenaar simpelweg is vergeten om een energielabel aan te vragen.”

Het bouwbesluit zegt dat een kantoorpand een energielabel moet hebben. Heb je deze niet dan kan de gemeente overgaat tot een dwangsom tot wel € 20.000 of sluiting van het pand. Een kantoorpand moet een energielabel hebben als het groter is dan 100m2, meer dan 50% van het gebruiksoppervlak een kantoorfunctie heeft, het geen monument is en nog 2 jaar gebruikt zal worden als kantoor.

De VVD heeft vragen aan het college gesteld over het aantal ondernemers dat hiermee te maken krijgt en hoe dit gehandhaafd zal gaan worden.

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-