AfvalTegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen, mogen de Zoetermeerders ook hun stem uitbrengen voor het Afvalreferendum. De PvdA Zoetermeer vindt dat het referendum met maar één vraag onvoldoende informatie biedt om nieuw afvalbeleid op te baseren en wil weten wat de inwoners van Zoetermeer vinden. 


De partij start daarom een enquête via de website www.afvalreferendumzoetermeer.nl
De vraag waar Zoetermeerders ja of nee tegen kunt zeggen op het referendum is: Wilt u dat het nieuwe afvalbeleid wordt ingevoerd?  “Omdat wij als Zoetermeerders alleen maar JA of NEE kunnen zeggen, kunnen we niet aangeven waarom of welke onderdelen van het beleid we wel of niet goed vinden”, zegt Margot Kraneveldt, fractievoorzitter en lijsttrekker van de PvdA. “De PvdA heeft in de raad tegen het Afvalbeleidsplan gestemd, omdat wij tegen het nieuwe afrekensysteem zijn, waarbij je straks niet gaat betalen voor de hoeveelheid afval die je weggooit, maar voor hoe vaak je je kliko aan de straat zet of een afvalzak in de ondergrondse container bij je flat gooit. Dat vinden wij niet eerlijk. Er wordt  te weinig rekening gehouden met de persoonlijke situatie van mensen, zoals met ouderen die vaak kleinere zakjes afval weggooien en daar straks meer voor moeten gaan betalen.” 

Als uit het referendum blijkt dat een meerderheid van de inwoners tegen het Afvalbeleidsplan is, moet de gemeenteraad een nieuw Afvalbeleidsplan vaststellen. “Natuurlijk is het goed dat er meer afval gescheiden wordt, zoals plastic en gft-afval”, aldus Kraneveldt. “Dat is goed voor het milieu én goed voor onze portemonnee. Want we gooien echt veel te veel weg in Zoetermeer. Maar het gaat om de manier waaróp dat moet gebeuren. Daar horen we graag de opvatting van de Zoetermeerders over. De uitkomsten van onze enquête zullen we publiceren en natuurlijk meenemen in het debat wat we dan gaan voeren in de raad”. 

De enquête is te vinden via de website www.afvalreferendumzoetermeer.nl.  Sluitingsdatum voor de enquête is 16 maart. In de week van 28 februari tot 6 maart besteedt de PvdA extra aandacht aan het Afvalbeleidsplan en het referendum en komt de partij met een tussenstand. 

 In ons 'overzicht Afval artikelen' leest u alles over het referendum over het Afvalbeleid: Overzicht-afval-artikelen

-advertenties-

-goede doel-