stembureau bordHet eerste stembureau voor blinden en slechtzienden in Zoetermeer zal bij de aankomende verkiezingen in het Stadhuis komen te staan. De gemeente is daarnaast volop bezig met het organiseren van veilige verkiezingen: elke stemmer krijgt bijvoorbeeld zijn gebruikte rode potlood mee naar huis.

 

Maatregelen rond verkiezingen

In totaal zijn er ongeveer 96.000 kiesgerechtigden in Zoetermeer, de gemeente heeft dan ook al een grote bestelling van rode potloden gedaan, zodat elk potlood maar één keer gebruikt hoeft te worden. Deze ‘corona-verkiezingen’ zullen heel anders lopen dan verkiezingen in andere jaren en kosten dan ook fors meer. De gemeente geeft in normale omstandigheden al rond de 6 ton uit aan de organisatie van verkiezingen, dit jaar komen de totale kosten uit op ruim € 1.100.000,-. Dit is €660.000 meer dan in andere jaren.
De meerkosten zitten bijvoorbeeld in het ruimer openstellen van de stembureaus en het zorgen voor meer ruimte per stemlocatie. Er is dit jaar op 3 dagen mogelijkheid om te stemmen, kwetsbare doelgroepen kunnen gebruik maken van de ‘early voting’ dagen op 15 en 16 maart, waarbij 12 stembureaus geopend zullen zijn. Op woensdag 17 maart zijn er 67 stembureaus open voor iedere kiezer in Zoetermeer.
Ook zijn er meer mensen nodig om de verkiezingen te organiseren, 400 stembureauvoorzitters én zo’n 1600 stembureauleden. Deze mensen zijn al in een vroeg stadium gezocht, op dit moment is de bezetting voldoende, aldus de gemeente.

 

Stemmen voor visueel beperkte mensen

Op het stembureau voor blinden en slechtzienden in het Stadhuis wordt gebruik gemaakt van een stemmal en de soundbox. Kiezers horen vooraf de partijen en de kandidaten op de soundbox (met koptelefoon). Het stembiljet wordt daarna in de stemmal gelegd, en kiezers kunnen dan zelfstandig de kandidaat opzoeken en zelf een rood stipje zetten. Daarnaast worden nog aanvullende voorzieningen getroffen op de vloeren en is er een breder stemhokje.

 

Drive through stemstraat

Omdat veel reguliere stembureaus te klein zijn, worden op 11 locaties evenementen-tenten ingezet. Daarnaast maakt de gemeente gebruik van sporthallen en hotels om meer ruimte bij het stemmen mogelijk te maken.
In de gemeenteraad werd maandagavond 15 februari nog een motie ingediend om een ‘Drive through stemstraat’ mogelijk te maken. Mensen rijden dan in hun eigen auto langs de stemstraat en kunnen zo coronaproof stemmen. Burgemeester Bezuijen ziet in eerste instantie geen toegevoegde waarde voor een Drive through stemstraat, maar laat dit wel onderzoeken. Bezuijen: “Ik denk dat we met de huidige maatregelen genoeg hebben gedaan om iedereen veilig te laten stemmen. Ik heb de gemeenteraad toegezegd te onderzoeken of dit mogelijk is en laat dit uiterlijk 1 maart weten. Het is dan wel kort dag tot de verkiezingen, maar nog net genoeg tijd om het te regelen, mocht dat nodig zijn.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-