matrasDe gemeente Zoetermeer start een campagne over de inzameling van oude matrassen. Oude gebruikte matrassen moeten zoveel mogelijk gerecycled worden. Alleen als recyclen niet mogelijk is, worden matrassen verbrand, maar niet via het restafval.

Het ‘ouderwets’ verbranden van matrassen via het (grof) restafval mag niet meer: ovens raken beschadigd door het verbranden van matrassen. Bovendien zorgt verbranding van matrassen voor veel CO2 uitstoot.

Apart ingezamelde matrassen kunnen – mits droog gebleven – goed gerecycled worden, bijvoorbeeld tot isolatiemateriaal. Matrassen die door bijvoorbeeld vocht niet meer te recyclen zijn, worden wel verbrand. Deze matrassen moeten dan eerst door een shredder om problemen in de ovens te voorkomen.

In Zoetermeer verdwijnen er duizenden matrassen per jaar in de grofvuil-inzameling. In 2019 waren dit er 5.474, in 2020 9.573. De verwerking van deze matrassen zorgt voor hoge kosten, vanaf 2021 rekent de verwerker daar € 35,- per matras voor. De communicatiecampagne over afgedankte matrassen zou eigenlijk starten met de invoering van het nieuwe afvalbeleid, maar dit is nu uitgesteld vanwege het referendum over het afvalbeleid.

 

Twee alternatieven

Er zijn voor bewoners twee alternatieven om oude matrassen weg te gooien. Als iemand een nieuw matras koopt, kan het oude matras kosteloos worden meegegeven aan de leverancier van het nieuwe matras. Veel producenten doen dit al en het wordt waarschijnlijk dit jaar nog verplicht voor producenten om oude producten mee te nemen.
Oude matrassen kunnen ook kosteloos worden ingeleverd op het Zelfbrengdepot, bijvoorbeeld wanneer er geen nieuw matras is aangeschaft.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-