Lekker in je vel zitten kan je een ontzettende energie boost geven. Goed voor jezelf zorgen kan daar een enorm verschil in maken. In onze maandelijkse column ‘Lekker in je vel’ geeft Els orthomoleculair huidtherapeut je tips. Deze maand in Lekker in je vel: Bescherming tegen de lentezon.
De eerste zonnestralen schijnen weer in ons land. Iedereen wordt er blij van. De bloemen worden weer in de tuintjes gezet, zomerkleding weer gewassen en in de kast neergelegd.
Het warmtegevoel van de zon op je huid is heerlijk. Je huid maakt o.a. vitamine D aan door de zon. In de winter hebben mensen vaak een vitamine D tekort. Nu, in de lente en zomer is het de geschikte periode om je vitamine D status/ level omhoog te krijgen. Vitamine D is goed voor heel veel lichaamsprocessen. Enkele voorbeelden zijn;
- het speelt een rol bij de mineraal huishouding Calcium-fosfor (voor sterke botten)
- het speelt een belangrijke rol voor het immuunsysteem. (verbetert het immuunsysteem)
- Het heeft een herstellend vermogen voor de huid. (bij huidproblemen)
- Het heeft een rol bij de aanmaak van insulinesecretie (regelen bloedsuikerspiegel)
De zon heeft positieve effecten op je lichaam, maar de huid moet je beschermen, vooral wanneer de eerste zonnestralen gaan schijnen. Even korte theorieles; in je huid zitten melanocyten, dit zijn de lichaamscellen die je huid een bruine kleur geven na het zonnebaden. Deze cellen beschermen de andere lichaamscellen tegen de zon. Ze gaan als een soort dakpannetjes over de andere huidcellen liggen. Dit beschermingsproces heeft even tijd nodig. Je huid is in de winter niet in aanraking gekomen met de zon. Dus wanneer je huid nog wit is, dan is dit beschermingsproces nog onvoldoende aanwezig.
Hoe kan je bewust en verantwoordelijk om gaan met de zon?
Bouw de hoeveelheid zonuren op je huid op. Ga niet gelijk een hele dag naar het strand als je huid nog heel bleek is. Je huid moet eerst zijn eigen bescherming aanmaken door de huid te voorzien van een bruine kleur. Deze bescherming van pigment bouw je rustig op door elke dag de zon in te gaan. De tijdsduur is afhankelijk van je huidtype.
Ga in de ochtendzon of einde van de middag lekker een stuk wandelen. Laat tijdens deze wandeling de zonnebril even af, via de ogen krijgt krijgen je hersenen het signaal om vitamine D aan te maken. Gemiddeld 10 a 15 minuten is voldoende.
Kies zonnebrand met de beste bescherming voor jouw huid. Kies een zonnebrand met een bescherm filter zoals zinkoxide of titaandioxide. Deze ingrediënten geven een lichte witte waas op je huid en direct bescherming aan jouw huid. De zinkoxide stoot gelijk de zon af, het weerkaatst. Terwijl de zonbescherming zonder deze ingrediënten juist de warmte absorbeert, waardoor er een grote kans is op verbranding en huidveroudering
Let op het tijdstip wanneer je in de zon gaat. Vermijd de middagzon tussen 11 uur en 15 uur. Dan is de zonkracht het hoogst.
Maar het allerbelangrijkste is om bewust en verantwoordelijk om te gaan met de zon. Smeer je goed in met een zonnebrandcrème, ga in de ochtend of namiddag wandelen, het liefst even zonder zonnebrand (ongeveer 10 a 15 minuten) om toch even onze blije hormonen aan te maken.
Geniet bewust van de zon,
Stralende groet,
Els (Praktijk Bloos)