In deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: Geschiedenis Hoogovenstoernooien: Hoogovens 1970 voor Taimanov
Dit jaar iets minder grote namen dan voorheen. Uit Rusland komen Taimanov en de jonge “runner-up” Platonov, mogelijk vergelijkbaar met Nej en Lutikov, die hier tijdens hun eerste Hoogovenstoernooi nog onbekend waren, maar die potentiële toernooiwinnaars bleken te zijn. En het is wel een “1A-toernooi” gebleven! Dit jaar zijn er schakers uit 23 landen, en er zijn 32 grootmeesters en meesters onder de deelnemers. Naast Taimanov is Hort favoriet. Donner had in de eerste ronde een goede start met winst in een knappe partij tegen Kurajica. In de tweede ronde was Donner blij met de remise tegen Platonov die misschien wel de winst had gemist. Hort verloor van Kurajica door een verschrikkelijke blunder. Kuypers baarde opzien met een fraaie winst op Benkoe en vervolgens op Platonov. Vervolgens leed Donner een pijnlijk verlies tegen Hort en na twee keer afbreken werd het ook verlies tegen Kuypers die hierdoor al drie winstpartijen scoorde! Maar Kuypers kon deze scorereeks niet verder uitbouwen. Na zes ronden is het toch Taimanov die met weinig opvallend schaak alleen op kop staat met 5/6! De hoog staande Westerinen verslikte zich tegen Ivkov die uiteindelijk de dame van Westerinen kon vangen. Ivkov en Taimanov leiden met 6,5/8 en Donner komt omhoog met 4,5/8. De Rus Platonov blijft lelijk tegenvallen met 2,5/8. In de negende ronde zette Donner zijn opmars voort met een zege op Bobotsov! De Leiders Ivkov en Taimanov remiseerden, en dat kan gedrang aan de top gaan geven. In de tiende ronde verloor Donner weer van Westerinen; een goede klassering van een Nederlander lijkt hiermee verkeken. Taimanov staat weer alleen op kop met 8/10, Ivkov heeft 7,5/10 en ook Hort zit nog in de kopgroep met 7/10. In de elfde ronde ging Taimanov naar een vol punt voorsprong. In de twaalfde ronde behaalde Donner een verdienstelijke remise tegen Taimanov, terwijl Hort met een studeerkamervariant Ivkov overtroefde. Maar in de dertiende ronde liep Taimanov weer een vol punt uit op Hort, omdat Hort tegen Ree niet verder kwam dan remise. Na de veertiende ronde is Donner toch als beste Nederlander op 8/14 gekomen en is Hort weer op een half punt Taimanov genaderd die hij in de laatste ronde nog moet bekampen. Maar Taimanov speelde een formidabele laatste ronde, versloeg Hort, bleef ongeslagen en werd winnaar met een prachtige score. Ondanks verlies in de laatste ronde werd Donner toch weer de beste Nederlander. Eindstand:
1.Taimanov 12/15; 2. Hort 10,5; 3. Ivkov 10,0; 4. Kavalek 9,5; 5. Kurajica 9,0; 6-7. Benkö en Donner 8,0; 8-10. Filip, Westerinen en Kuypers 7,5; 11. Bobotsov 6,0; 12-13. Langeweg en Platonov 5,5; 14-16. Cortlever, Janosevic en Ree 4,5.
Na … De3 | na … Lx f5 |
Janosevic – Taimanov 0-1. Hoogovens 1970. Janosevic blundert nu met Td1, want na b4! Is het 0-1, bijvoorbeeld Df3 Dxf3; gxf3 bxc3; Tb1 Txc2 en zwart heeft beduidend materieel voordeel.
Hort – Janosevic 1-0. Hoogovens 1970. Hort speelt Kh2 Lxf2 (lijkt logisch maar bespoedigt het einde) want nu volgt Dxe5+ Kg8; Lxf5 en 1-0, want zwart zit in een nogal opzichtig matnet.
Bram Doeves (