Shamier Madhar“Dit voelt als een mes in je rug!”, aldus Shamier Madhar, voorzitter van het ILOZ. “Wij hebben al die jaren in goed vertrouwen met de gemeente gesproken, samen nagedacht over zorgen en oplossingen. Nu horen we dat we achter onze rug om zijn bespioneerd.”

Shamier is zichtbaar geschokt en aangedaan door dit blijk van wantrouwen. Het inzetten van infiltranten om informatie te verkrijgen van gang van zaken binnen de moskee gemeenschap gebeurde volgens Shamier tussen 2014 en 2017, in de tijd dat Shamier ook voorzitter van een Zoetermeerse moskee was. “In Zoetermeer zijn verschillende mensen in die tijd uitgereisd naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS. De moskee heeft steeds samengewerkt met de overheid om zorgen door te geven na te denken over oplossingen. Dit ging in goede gesprekken. Het was een samenwerking, gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect. Het is schokkend om erachter te komen dat we in diezelfde tijd geïnfiltreerd en gescreend werden.”

 

Waarom worden mensen in Zoetermeer niet gelijk behandeld?

ilozIn Zoetermeer wordt al jaren gewerkt aan een inclusieve samenleving, waarin iedereen gelijk is en meetelt. Dit is ook de gedachte achter de oprichting van het ILOZ, het InterLevensbeschouwelijk Overleg, waarin kerken samen met moskeeën en andere levensovertuigingen samenwerken. Shamier: “Ik ben groot voorstander van open overleg. Maar weten dat wij ondertussen gescreend werden en dat mogelijk gesprekken in de moskee zijn afgeluisterd, is ontoelaatbaar. Waarom worden mensen in Zoetermeer niet gelijk behandeld?”
Shamier Madhar was jarenlang bestuurder voor de moskee en heeft veel moeite gedaan om een nieuwe gebedsruimte te vinden voor de moskee. “Nu spookt steeds door mijn hoofd: waarom kregen wij geen medewerking bij de zoektocht om iets nieuws te vinden? Willen ze ons niet? Heeft dit te maken met deze onderzoeken?”

  

Wantrouwen groeit

Naast wantrouwen ten opzichte van de gemeente en het bestuur, merkt Shamier ook dat er wantrouwen is in de moskeegemeenschap zelf. “Mensen vragen zich af wie het was, die de informatie doorspeelde. Ik begrijp deze boosheid en gevoelens. Ook ik ben boos en verontwaardigd, maar ik geloof dat we in gesprek moeten blijven. Ik wil niet dat er verdeeldheid ontstaat.”
Shamier Madhar wil zo snel mogelijk om de tafel met burgemeester Bezuijen. Hij wil weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en wie er verantwoordelijk voor is.

Shamier heeft bevestigd gekregen dat ook hij gescreend is, maar het rapport krijgt hij niet te zien. Het NTA, het adviesbureau dat het onderzoek deed, is de eigenaar van dat rapport. De moslimgemeenschap in Zoetermeer wil dat de gemeente openheid geeft over wat er precies gebeurd is. Shamier is nu dagelijks in gesprek met mensen die boos zijn of zorgen hebben. Alle vragen worden verzameld en meegenomen in het gesprek met de burgemeester.

 

Gemeente

Woordvoerders van de gemeente Zoetermeer geven aan dat zij nu nog geen inhoudelijk commentaar kunnen geven op deze situatie. Het college van burgemeester en wethouders gaan eerst de gemeenteraad informeren, tijdens de raadsvergadering komende maandag.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-