gevangenisIn aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart hebben we de politieke partijen gevraagd naar hun standpunten op het gebied van bijvoorbeeld het behouden van een volwaardig ziekenhuis. Deze keer gaat de vraag over het opvangen van asielzoekers statushouders.

Zoetermeer heeft zich bereid verklaard een jaar lang een bijdrage te leveren aan de opvang van asielzoekers en  statushouders in de voormalige penitentiaire inrichting. Als na een jaar de vraag komt of Zoetermeer dat aanbod wil verlengen, wat doet u dan?

PvdA Zoetermeer: “We hebben een jaar afgesproken en ook voor de PvdA Zoetermeer geldt: afspraak is afspraak. Maar: de nood is hoog bij de asielzoekerscentra en er kan een verzoek tot verlenging komen. Als dat zo is, moeten we goed bekijken of we nog een tijdje door willen en kunnen gaan en onder welke voorwaarden. Zoetermeer is de derde stad van Zuid-Holland en dat betekent dat ook wij net als andere gemeenten ons steentje moeten bijdragen aan de opvang van statushouders.”

Zoetermeer Vooruit: “Of wij na een jaar de opvang van statushouders en evident kansrijke asielzoekers zouden willen verlengen, hangt af van de evaluatie na 6 en 9 maanden. Als er geen problemen zijn geweest en er geen extra kosten voor de stad zijn geweest dan zouden wij daar wel voor open staan.”

Zó! Zoetermeer: “Dan kijken we heel goed hoe het tot dan toe is gegaan. Bijvoorbeeld: was er wel of niet sprake van overlast? Was er wel of niet sprake van kosten die voor rekening van de gemeente kwamen (want we hebben afgesproken dat het COA ALLES zelf betaalt). Afhankelijk van de uitkomsten nemen we dan een beslissing, maar vooralsnog is de afspraak één jaar.”

ChristenUnie-SGP Zoetermeer: “De huisvesting in de voormalige gevangenis is tijdelijke noodopvang, en niet geschikt voor permanente opvang. Verlenging is zeker niet de bedoeling, maar een verzoek zullen we op dat moment wegen. Mensen in nood help je. Daar hoeven we niet lang over te praten. Wel vinden we het onze plicht om dat zorgvuldig en fatsoenlijk te doen, met oog voor de mensen die we opvangen. Én dat onze inwoners zich gehoord en gerust moeten voelen over de manier waarop de opvang is geregeld.”

VVD Zoetermeer: "Gezien de snelle ontwikkelingen in Oekraïne, zo dicht bij ons en aan de rand van Europa, betekent dit dat we flexibel moeten zijn. We kunnen op dit moment nog niet voorspellen hoe de situatie over een jaar is, laat staan voor welke uitdagingen we op dat moment staan. Beleid met mededogen en compassie voor mensen die op de vlucht zijn geslagen voor oorlog, onderdrukking en gevaar is waar we voor staan. Tegelijkertijd is er voor afgewezen asielzoekers of illegale migranten in Nederland geen plaats. De gemeente ondersteunt hen niet met hulp en verleent geen opvang. 

De PVV Zoetermeer heeft geprobeerd om de opvang van asielzoekers en statushouders te voorkomen. Een voorstel van de PVV hiertoe werd echter verworpen. Wél werd er een voorstel van de PVV aangenomen waardoor de duur van de noodopvang beperkt wordt tot maximaal 1 jaar, en dat er vooraf duidelijke afdwingbare afspraken zijn gemaakt over het vertrek van de noodopvang. PVV: “Als na een jaar dus de vraag komt of Zoetermeer wil verlengen, zeggen wij nee.”

GOED: "De gevangenis staat leeg; als die goed genoeg blijkt te zijn voor opvang van een jaar én als er kennelijk dwingende redenen zijn om dat jaar te verlengen (omdat bijvoorbeeld in Nederland nog niet genoeg gewone huizen beschikbaar zijn, dan moet een fatsoenlijk gemeentebestuur daar constructief over nadenken."

 

Alle artikelen in de serie Standpunten verkiezingen vindt u hier: 2022/standpunten

-advertenties-

-goede doel-