Een groepje Zoetermeerse jongeren, in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, spelen woensdag 4 mei mee in het Theater na de Dam. Het theaterstuk is een pilot van het Stadstheater en probeert jongeren meer betrokken te krijgen bij de Nationale Dodenherdenking.
Regisseur Raygin Fullinck: “Het is voor jongeren vaak heel ver weg, de Tweede Wereldoorlog, Dodenherdenking… Het zegt ze niet zo veel. Met deze voorstelling brengen we de verhalen van toen tot leven en heel dichtbij.”
De jongeren zijn eerst in gesprek gegaan met Zoetermeerders die de oorlog nog hebben meegemaakt. Met deze verhalen op zak is langzamerhand de voorstelling ontstaan. Jeremy: “De gesprekken met de mensen die de oorlog nog hebben meegemaakt vond ik heel interessant, ze vertelden heel open over wat ze hadden meegemaakt toen. Het leed dat ze meemaakten roept veel emotie op, maar ze vertelden ook leuke en positieve herinneringen. Zo vertelde een man dat hij als kleine jongen speelde bij een neergestort vliegtuig. Dat gebruiken we ook weer in de voorstelling.”
De groep bestaat uit zo’n 15 Zoetermeerse jongeren, tussen de 12 en 18 jaar. Ze hebben zich opgegeven voor het theaterstuk vanuit verschillende redenen, interesse in geschiedenis, dol op theater, of gewoon ‘het leek me wel leuk’. Wat de jongeren, na een aantal dagen repeteren allemaal gemeen hebben is dat ze er ‘onwijs veel van hebben geleerd’.
Evi: “Ik vind theater heel erg leuk, vooral met deze boodschap!” Quintin sluit zich daar helemaal bij aan: “Het is heel leuk, maar ook heel persoonlijk. Ik zit op theaterles bij Warm Water Jeugdtheater, daar is theater altijd vrolijk en met veel humor. Dit is serieus en ik leer er ook heel veel van.” Ook Leonie heeft al toneelervaring, bij het CKC, maar zegt: “Dit is veel serieuzer!”
Pilot voorstelling
Lola de Winter van het Stadstheater werkt zelf ook mee in de productie van het stuk. Samen met Raygin, waarmee ze al jaren samen werkt, hebben ze al meerdere producties tot een goed einde gebracht. Lola: “Theater na de Dam is een landelijk concept, maar we mogen heel veel zelf invullen. We willen vooral onderbelichte verhalen vertellen, van de gewone burger. En dan liefst ook verhalen van de stad zelf, wat hebben mensen hier in Zoetermeer meegemaakt? Zo geef je een extra betekenis aan Dodenherdenking. De jongeren van nu hebben daar vaak geen idee meer van, ze hebben soms ook geen opa en oma meer die nog over die tijd kunnen vertellen. Door de voorstelling brengen we dat veel dichterbij, voor de jongeren, maar zeker ook voor hun ouders!”
Kwetsbaar opstellen
De jongeren die meedoen met het stuk zijn al enkele maanden bezig. Eerst hebben zij gesprekken gehad over de oorlog, daarna werd dit vertaald naar theater. De laatste week zijn ze echt aan de slag gegaan met het stuk zelf en werden de dansen en spelmomenten geoefend.
Raygin: “Voor de spelers is het een heel intensieve tijd. Ze oefenen nu 4 volle dagen van 9 tot 17 voor het stuk, dat we woensdag al gaan opvoeren. De jongeren moeten zich soms ook heel kwetsbaar opstellen, want we stellen in het stuk vragen als: ‘Wat zou jij nu doen hier? Wat is jouw reactie?’ En hún antwoorden verwerken we dan weer in de voorstelling. De kinderen kunnen zo zelf veel input geven voor de uiteindelijke voorstelling. Dit vind ik extra leuk, dan is het ook echt hún voorstelling!”
Voor de jongeren komt de geschiedenis op deze manier veel dichterbij, ze zijn allemaal bezig met nadenken: ‘Wat zou mijn reactie zijn geweest in deze situatie?’ Luna: “Ik vind het heel interessant omdat we ook veel meer over de oorlog te weten komen.”
Voor Esmee komt de oorlog ook op een andere manier heel dichtbij: zij heeft familie in Oekraïne, waar het op dit moment ook echt oorlog is. Esmee: “Mijn oma woonde in Oekraïne, maar is nu gevlucht voor de oorlog. Nu woont ze in Den Haag bij familie. Ik ben er zelf ook veel geweest, op bezoek bij oma. Ik hoor van heel dichtbij nu de verhalen over de oorlog.”
Uitverkocht
De voorstelling wordt gespeeld in de kleine zaal van het Stadstheater, zonder tribune. Lola: “Daar hebben we speciaal voor gekozen. Het publiek zit aan de randen van de zaal, om de spelers heen. Dat maakt de voorstelling heel intiem en intens. We konden ongeveer 100 mensen kwijt in het publiek en zijn al sinds vorige week helemaal uitverkocht!”
Mensen kunnen zich nog wel opgeven om op de wachtlijst geplaatst te worden, mocht er iemand uitvallen dan krijgen zij bericht. Lola: “Volgend jaar gaan we misschien wel twee voorstellingen spelen, wellicht ook op 5 mei!”
Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen
Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!