Er was dit jaar weer veel belangstelling in Zoetermeer voor de jaarlijkse Dodenherdenking, veel mensen liepen mee in de tocht naar het monument, of namen plaats op de tribune. Na twee coronajaren waarin er niet samen herdacht kon worden, was de verbondenheid onder de aanwezigen duidelijk voelbaar.
De stille tocht vertrok vanaf de Nicolaas kerk en liep via de Oude Kerk naar het oorlogsmonument in het Wilhelminapark. Bij de Oude Kerk werden door burgemeester Bezuijen en een afgezant van de Amerikaanse ambassade bloemen gelegd bij het oorlogsgraf bij de Oude Kerk. Hier zijn de graven van 3 Zoetermeerse verzetstrijders en de Amerikaanse John McCormick, die in Zoetermeer sneuvelde tijdens de oorlog.
‘Vrijheid in verbondenheid’ was dit jaar het thema van de nationale Herdenking. “Eindelijk een herdenking waarbij we weer samen kunnen zijn”, sprak burgemeester Bezuijen tijdens zijn toespraak. “Ook nu zijn er weer veel vluchtelingen en ik ben er trots op dat Zoetermeer verantwoordelijkheid en verbondenheid toont. Vrijheid is nooit af, we moeten samen blijven werken aan de vrijheid.”
In januari plantte burgemeester Bezuijen een zaailing van de Anne Frankboom in het Wilhelminapark, met een bord met uitleg en een fragment van het dagboek van Anne. De kastanjeboom, waar Anne vanuit haar onderduikadres op uit keek, overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar werd geveld door een zomerstorm in 2010. Stekjes, kastanjes en zaailingen van de Anne Frankboom zijn door vrijwilligers van ElemenTree en Wereldboom veiliggesteld, en werden verspreid over Nederland.
Lees ook: Burgemeester-plant-zaailing-anne-frankboom
Video: Stefan Ramdharie
Foto's: Rita Soutendijk en Guus Pauwels