De opvangcapaciteit van de Nieuwe Driemanspolder werd dinsdagmiddag getest door het openzetten van de sluizen bij Stompwijk. Het was nu een test, maar in noodgevallen kan de Nieuwe Driemanspolder er zo voor zorgen dat de omliggende gebieden en steden droog blijven.
De test was door de coronacrisis een tijd uitgesteld. Een deskundige van Hoogheemraadschap van Rijnland vertelde bij de test dat de Nieuwe Driemanspolder steeds belangrijker wordt omdat de extremen in het weer steeds groter worden. De piekberging Nieuwe Driemanspolder houdt zo de omliggende gebieden veilig en droog, maar kan ook zorgen voor meer water in droge perioden.
Polder-boezemsysteem
De regio rond de Nieuwe Driemanspolder is van oudsher een polderlandschap met een polder-boezemsysteem. De polders vangen (regen)water op in sloten. Poldergemalen pompen dit water naar het hogergelegen boezemstelsel. Dit stelsel bestaat uit kanalen en meren die in open verbinding met elkaar staan en zorgt voor een tijdelijke opslag van water.
De boezem functioneert zo als tussenstap voor de afvoer van polderwater naar rivieren en de zee. In het werkgebied van Rijnland brengt een uitgebreid stelsel van boezemkanalen het water tot aan de randen van het gebied. Daar pompen grote boezemgemalen het water naar de Noordzee, het Noordzeekanaal en de Hollandse IJssel.
Maar een enorme hoeveelheid regenwater kan zelfs voor de boezemgemalen te veel zijn, met wateroverlast tot gevolg. Een goede oplossing is het overtollige water op te vangen in een piekberging.
Bij de Nieuwe Driemanspolder wordt het boezemwater naar de piek berging gevoerd vanaf de Ommedijkse watering bij Stompwijk, via de Ringsloot en de Limietsloot. Het duurt ongeveer twee dagen om de piekberging te vullen. Het waterpeil in de piekberging stijgt dan ongeveer anderhalve meter. Na ongeveer vijf dagen wordt het water via de westzijde van het gebied afgevoerd naar de Stompwijkse Vaart. Het duurt ongeveer tien dagen voor de piekberging weer leeg is. Door klimaatverandering is de verwachting dat de inzet van de piekberging in de toekomst steeds vaker nodig zal zijn.
Foto's en video: Ernst van Erkelens
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!