Bekende en beginnende artiesten zoals Youp van ’t Hek en Tineke Schouten hebben er op de planken gestaan: Theater De Graanschuur. Vanaf het midden van de jaren zeventig een theater midden in de oude dorpskern van Zoetermeer.
Graanhandelaar Pieter Machiel Lammens liet in 1892 een pakhuis bouwen in het toenmalige Zegwaart. In het pakhuis, dat drie jaar later aan de achterzijde zou worden uitgebreid, werden graan en peulvruchten opgeslagen. Pieter zelf woonde in een herenhuis dat aan de zijde van de Dorpsstraat (nr. 76) werd gebouwd. In de jaren zestig werd het pakhuis gehuurd door zuivelgroothandel Noordam om er kaas in op te slaan. Maar tegelijkertijd met de bouw van de eerste grote naoorlogse nieuwbouwwijken verdween het agrarische Zoetermeer en verloor het pakhuis zijn functie in het dorp.
Het pakhuis kwam in 1975 in handen van de gemeente Zoetermeer en mede door inspanningen van Culturele Kring De Seghbloem besloot de gemeente om van het pakhuis een theater te maken. Voor het bedrag van 1,5 miljoen gulden werd het pakhuis verbouwd waarbij het uiterlijk van het pand behouden bleef. En op zaterdag 3 januari 1976 opende commissaris van de Koningin mr. Maarten Vrolijk het nieuwe theater De Graanschuur.
Het theater, dat in de begintijd ook een bioscoop was, was in de eerste jaren de thuisbasis van de professionele theatergroep Splien. Later maakten ook andere theatergroepen gebruik van het theater zoals Dwarf, Studio Peer, Tintel en de Zoetermeerse Comedie. Daarnaast was er ook een kunstuitleen gevestigd in De Graanschuur.
Met de komst van het nieuwe stadstheater in het Stadshart in 1992 viel het doek voor theater De Graanschuur. In eerste instantie werd het overgenomen door fa. Scheurwater BV uit Den Haag. Zij wilden de theaterfunctie behouden in combinatie met een grand-café, maar gingen na twee jaar failliet. Eind 1995 werd het pand verkocht aan de Stichting Indisch Cultureel Centrum en zij organiseerden er culturele activiteiten. En sinds 2011 is het restaurant ‘1892 Eten & Drinken’ er gevestigd, vernoemd naar het bouwjaar van De Graanschuur.
Bronnen:
Titel: Feesten in Zoetermeer; samenstelling: Joke de Kler; redactie: Ton Vermeulen en Ronald Grootveld; uitgave: Gemeente Zoetermeer, MBW, Bureau Monumentenzorg, Historisch Genootschap Oud Soetermeer.
Titel: De geschiedenis op straat, een ontdekkingstocht langs de Zoetermeerse cultuurhistorie; samenstelling: Remko Bordewijk, Fia Brandhorst, Corrie de Graaf, Ronald Grootveld, Gertjan Moers, Marco Mosselman, Agnes van Rheenen, Ellen Smits-van der Heijden, Bouke Tuinstra, Ton Vermeulen, Petra Vijverberg en Henk Windmeijer; uitgave; Historisch Genootschap Oud Soetermeer.
Foto: Achterzijde van theater De Graanschuur. Foto: Stadsarchief Gemeente Zoetermeer, Historisch Genootschap Oud Soetermeer.
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!