Lennie Huizer, oud-wethouder in Zoetermeer
De Floriade was in 1992 aanwezig in Zoetermeer. Nu dertig jaar later is de Floriade in Almere. Wat is er nog te zien van de Zoetermeerse Floriade? Wat heeft dit grote evenement betekend voor onze stad? Hoe kwam het project tot stand? En wordt het nog gemist?
Lennie Huizer die destijds wethouder was namens de PvdA in Zoetermeer, zorgde ervoor dat Zoetermeer de Floriade kreeg. Al in 1981 ontstond het idee om in Zoetermeer de Floriade te houden. Het zou geen makkelijke opgave worden. Voor hetzelfde gebied als waar de Floriade zou komen moest ook een bosplan en een stedenbouwkundig plan worden ontwikkeld. De gemeentes Den Haag en Zoetermeer gingen samenwerken. En van Floriade 1992 werden Den Haag - Zoetermeer de organisatoren. Lennie Huizer: “Ten eerste hadden wij grond, wij moesten nog wijken bouwen. De wijk Rokkeveen moest nog komen. Wij stonden in die tijd bekend als ‘slaapstad’ in Nederland. Iedereen zei: In Zoetermeer, daar wil je niet dood gevonden worden.”
Zoetermeer mocht dus op de kaart gezet worden. Door de komst van de Floriade had de stad de kans zich te laten zien aan mensen die normaal gesproken niet naar Zoetermeer zouden komen.
Er werd gekozen voor de locatie naast de A12. “Er liggen twee stations, dus dat lag qua verkeersaanvoer zo prachtig. Vergeet niet dat veel mensen van buiten Nederland aankwamen op Schiphol. Dat was een rechte weg, dit was ideale locatie.”
De Follies, langs de Florasingel |
Invulling van de Floriade
De Floriade in Zoetermeer besloeg een groot gebied. Er waren inzendingen uit: Japan, Engeland, Frankrijk, Duitsland, China En natuurlijk Nederland. Elke inzender kreeg een stuk grond toegewezen op de Floriade en regelde daar hun eigen bloemen, planten en paviljoens. Het bestuur van de Floriade en de mensen die het werk uitvoerden, zorgden ervoor dat de bomen en planten op de juiste plek geplant werden. Lennie zag vanuit een helikopter in 1986 een hele grote boom met z’n wortels en al in de grond geplant worden.
Lennie: “De wijk Rokkeveen had er sowieso anders uitgezien als de Floriade er niet was gekomen.” Er zijn een aantal dingen in de wijk terug te zien van de Floriade. Denk aan de rozentuin, de grote dijk, decoratieve gebouwtjes genaamd follies en de vijver met bomen op een soort van eilanden.
Luchtfoto van het gebied waar in 1992 de Floriade werd aangelegd. Foto van: Delta-Phot |
Luchtfoto Floriade Zoetermeer 1992. Foto van: Wieringen, C.A.L. van |
Imago
Lennie: “Het imago van de stad is zeker verbeterd in het jaar van de Floriade zelf en daarna. Daarvoor kenden mensen alleen maar Zoetermeer van erlangs rijden op de A12.” In de tijd van de Floriade gingen veel meer mensen de stad in. Er zijn bijna 3,5 miljoen bezoekers geweest in dat halfjaar.
De doelstelling om veel meer mensen naar het centrum van Zoetermeer te krijgen is niet gehaald, omdat mensen vaak één dag naar de Floriade toe gingen. Het park sloot bij zonsondergang, dan ging men lekker eten bij horeca in de Floriade. Daarna ging iedereen naar huis of naar het hotel, er was in die tijd maar één hotel in Zoetermeer. Veel bezoekers uit het buitenland sliepen in Delft, Leiden of Den Haag. Dat is het voordeel als je tussen die steden ligt.
Tekort
De Floriade leverde voor de gemeente Zoetermeer een kostenpost op. Lennie spreekt liever over een tekort dan een verlies, omdat het project uiteindelijk meer heeft opgeleverd dan gekost. Het tekort op de begroting was 11 miljoen gulden, waarvan 5,5 miljoen voor Den Haag en de andere 5,5 miljoen voor Zoetermeer. Maar naast de omzet op de Floriade zelf had Zoetermeer een extra winst van 22 miljoen gulden, omdat bedrijven nadien graag op het grondgebied van de Floriade wilden bouwen. Lennie: “Dat vergeet iedereen altijd, maar op het einde was er een dikke plus voor de Zoetermeerse gemeente.”
Gemis
Volgens Lennie had de Floriade een grote toegevoegde waarde voor Zoetermeer. “Ik hoor mensen nog steeds zeggen: ‘Wat jammer dat die Floriade weg is he’, dertig jaar na dato.” Buurtbewoners uit Rokkeveen weten heel goed dat het vroegere Floriade-terrein in Rokkeveen heeft gestaan. Er wordt nog weleens gevraagd of Rob Scholten’s kunstwerk, genaamd: ‘De Kolossus van Zoetermeer’ weer geplaatst kan worden. Het hoofd had moeten blijven staan, maar is afgebrand en kon niet meer hersteld worden. Of de sprinter van de NS, die stak zo de dijk uit, naar de A12 toe. Daar hebben mensen het vaak over en in de wijk zelf kan je veel nog dingen terug herkennen aan de vroegere Floriade.” Er waren nog plannen om nog een Floriade te organiseren in het gebied van het Bentwoud. Maar deze editie ging naar Almere toe.
Ingang Floriade Almere. |
Map van de Floriade.
Foto van: Renaldo Korst |
Almere Floriade 2022
De Floriade is op dit moment in Almere en het park is 60 hectare groot. De thematiek is ‘growing green cities’. Het grondgebied is, net als destijds in Zoetermeer, opgezet als toekomstige stadswijk. Almere blijft maar groeien en voor de uitbreiding moet het ook tegelijk duurzaam zijn. Zdenka Fieggen, woordvoering Floriade: “Eerst is het groen aangelegd, met alle faciliteiten onder de grond en het terrein was al vóór de Floriade opgedeeld in kavels. Na 9 oktober vertrekken de Floriade deelnemers van het stuk grond en daarna wordt er begonnen met de bouw van de duurzame wijk Hortus. Er zijn al lanen aangelegd, die ook door de Floriade bezoekers worden gebruikt.”
Hortus moet de groenste woonwijk van Nederland worden. Er zijn 750 verschillende boomsoorten aangeplant hier in de Floriade. Het licht van de lantarenpalen schijnt naar beneden, zo voorkom je lichtvervuiling.
Almere en Zoetermeer hebben iets gemeen. Het zijn beide nieuwe steden, die een eigen identiteit aan het ontwikkelen zijn. Zoetermeer heeft in 1992 de Floriade mogen tentoonstellen, nu is het de beurt aan Almere. Rokkeveen is in Zoetermeer overgebleven als wijk, in Almere zal Hortus overblijven.
Tekst: Renaldo Korst
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!