Hier vindt u de wandelroutes en wandelen met gids

 

De Parken

Het van Tuyllpark is een echt sportpark, het biedt plaats aan het zwembad, de overdekte schaatsbaan in het Silverdome, Dutch Water Dreams en er zijn vele verenigingen die hier sporten, zoals atletiek vereniging Ilion en honk- en softbal vereniging the Birds.

Het Binnenpark is een klein park, ingeklemd tussen de wijken De Leijens en Buytenwegh. Het park is in 2012 opnieuw ingericht, met een natuurlijke speeltuin voor kinderen.

Het Buytenpark is ruim 100 hectare groot en ligt in het noordoosten van Zoetermeer.

Het westelijke deel is ontstaan na 1980 als puinstortplaats. De puinheuvels werden afgedekt met grond en omgevormd tot natuurlijk ogende heuvels. Het oostelijke deel is het oudste en werd aangelegd als wijkpark voor de aangrenzende wijk Buytenwegh. Door de puinheuvels laat het park nu een prachtig heuvelachtig gebied zien met houtwallen en natuurlijke oevers van waterpartijen. Bijzondere vlinders, vogels waaronder roofvogels en kleine zoogdieren als hermelijn en wezel vinden hier leefruimte. Naast deze kleine dieren zijn er Galloways (Schotse Runderen), Drentse heideschapen en Exmoorpony's in het park om het park natuurlijk te begrazen.

Het Westerpark is in alle opzichten een groots park. Op 225 hectare is veel te doen en te beleven voor zowel de sportieve recreant als de natuurliefhebber. U vindt hier sportvelden, een golfbaan, een bowlingbaan, een speeltuin, picknickvelden en ruiterpaden.

Door het Westerpark zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Vlakbij 't Westpunt (tegenover de natuurtuin) starten drie routes, ze zijn gemarkeerd met gekleurde paaltjes.

Rood: Landschapsroute 3.2 km
De wandelaar krijgt een goede indruk van de variatie in het parklandschap.

Blauw: Waterroute 3 km
De wandelaar loopt langs de verschillende singels en waterpartijen.

Appelgroen: Kinderroute 2.2 km
Een korte wandeling door een gevarieerd stuk park. Geschikt om met kinderen te lopen.

Door het park loopt een stukje route van Het Groene Hartpad (geel/rood). Dit streekpad is 191 km lang, begint en eindigt in Delft. De route loopt door het Groene Hart langs Zoetermeer, Alphen a/d Rijn, Woerden en Rotterdam. Het boekje Groene Hartpad is te koop bij o.a. ANWB.

Het Noordelijk Plassengebied omvat 225 hectare natuur- en recreatiegebied. Het gebied bestaat uit drie plassen: de Zoetermeerseplas, de Noordhovenseplas en de Benthuizerplas. Tussen de plassen in liggen verschillende soorten natuurgebied. De Zoetermeerseplas is ontstaan aan het eind van de zeventiger jaren. De groeiende stad had bouwzand nodig en haalde dit uit de Zoetermeerseplas.

Er is een wandelpad aangelegd rond de Zoetermeerseplas, of Noord-AA zoals de Zoetermeerders het zelf ook wel noemen.

Je vindt hier naast vele recreatie mogelijkheden ook heel veel natuur. Ga bijvoorbeeld eens naar het Prielenbos, een klein moerassig natuurgebied. Een vlonderpad zorgt ervoor dat iedereen van dit stukje spontane natuur kan genieten zonder natte voeten te krijgen.

Het Balijbos in Rokkeveen is een overblijfsel van de Floriade die in 1992 in Zoetermeer is gehouden. De Balij is 380 hectare groot. Het bestaat overwegend uit bos dat varieert in beplanting en dichtheid. De kern van het gebied is een natuurbos van circa 80 hectare. Het bos maakt nu deel uit van de Groen-Blauwe Slinger, dat de groengebieden in de regio met elkaar verbindt. Als het bos volledig af is, strekt het van Zoetermeer, tot Pijnacker en Delft. Het is een aangelegd bos, dat met de jaren steeds ‘natuurlijker’ wordt. In het Balijbos is ook het Struinbos, waar je je niet aan de paden hoeft te houden, maar vrij door het bos mag struinen en hutten bouwen met de aanwezige materialen.

-advertenties-

-goede doel-