ALL RIGHTS RESERVED.DUPLICATION AND COMMERCIAL EXPLOITATION IN ANY FORM OR WAY FORBIDDEN UNLESS THERE IS WRITTEN PERMISSION BY THE AUTHOR: FOTOFLEX.NL - THE NETHERLANDSWethouder Iedema van Economie wil graag de lokale ondernemers die hard getroffen worden door de coronamaatregelen, maar is natuurlijk wel gebonden aan de landelijke richtlijnen. Extra geld zit er dan ook niet in, wel kijkt de gemeente samen met de ondernemers wat er nog mogelijk is.


Iedema: “We helpen de ondernemers het best door ons aan de maatregelen te houden, houd afstand, draag mondkapje. Maar ook: koop lokaal, help elkaar. Wij kijken ook hoe we zoveel mogelijk kunnen doen voor de ondernemers, binnen alle beperkingen.”
De gemeente helpt bijvoorbeeld door mensen te wijzen op relatief onbekende regelingen, zoals de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten), waar veel ondernemers die tussen wal en schip vallen toch aanspraak op kunnen maken. Iedema: “We zitten inmiddels al bijna een jaar in de situatie waarin je niet normaal kunt ondernemen en dat maakt het wel heel erg zwaar. Maar we zien gelukkig veel initiatieven onderstaan van ondernemers die elkaar helpen.”


Ook wordt coulant omgegaan met vergunningen voor bezorgen, normaal is hier een vergunning voor nodig, maar nu is het: wie kan bezorgen, mag bezorgen. De gemeente kan een rol spelen in omscholing en als straks de terrassen weer open mogen, komt hier ook extra ruimte voor. Iedema: “We krijgen bijvoorbeeld vragen van kledingwinkels, die net zo behandeld willen worden als bloemenwinkels, met een uitgiftepunt buiten. Dit soort vragen spreken we door met het landelijke netwerk en we proberen door breed te kijken met oplossingen te komen.”

-advertenties-

-goede doel-