vuurwerk afvalOndanks de rustige jaarwisseling door de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod, is het schadebedrag van deze jaarwisseling toch hoger uitgevallen dan vorig jaar. De gemeente meldt een schadebedrag van € 73.980 voor de afgelopen jaarwisseling, jaarwisseling 2019-2020 ‘kostte’ € 71.942.

De grootste kostenposten dit jaar zijn de schade aan afvalbakken (€ 17.456,-), scholen en kinderopvanggebouwen (€ 15.673,-) en de glasschade aan de Mandelabrug (€ 13.496,-). Er is aangifte gedaan van de schade aan de Mandelabrug en er zijn camerabeelden veiliggesteld. Het grootste deel van de schade (€ 48.549.-) is veroorzaakt door zwaar illegaal vuurwerk dit komt neer op 65,6% van de totale schade. Ook was er schade aan de verharding van wegen door brandjes.

 

Uitdagingen jaarwisseling 2020-2021

De landelijke maatregelen om het verspreiden van het coronavirus tegen te gaan hebben ervoor gezorgd dat de jaarwisseling er dit jaar heel anders uitzag. Er waren geen evenementen, vuurwerkshow of jongerenfeest. Als alternatief voor het jongerenfeest is wel een livestream georganiseerd, die bekeken werd door 70.000 mensen op internet.
Er waren deze jaarwisseling geen grote incidenten in Zoetermeer, wel was er één incident waarbij er vuurwerk naar de brandweer is gegooid en twee brandweerlieden licht gewond zijn geraakt.

 

Aanbeveling politie

Vuurkorven zijn op dit moment toegestaan in de APV, maar veroorzaken vaak schade aan de weg doordat brandbaar materiaal er gemakkelijk uitvalt. Politie en brandweer geven aan dat een vuurkorf niet geschikt is voor de jaarwisseling, een oliedrum heeft de voorkeur. Voor de komende jaarwisseling wordt onderzocht of de gemeente zand kan leveren om op de bodem van de oliedrum te leggen, op deze manier is er minder schade aan het wegdek.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-