facebook social mediaDe vrijheid van meningsuiting is een groot goed, het is een grondrecht om je mening te mogen uiten. Maar de gemeente is wel alert op desinformatie, bijvoorbeeld over corona. Het webcareteam van de gemeente houdt reacties op posts van de gemeente in de gaten en kan reacties verwijderen.

Het webcareteam hanteert het uitgangspunt dat berichten met commerciële reclame-uitingen, (links naar) illegale zaken of berichten waarin wordt gedreigd, gescholden of aangezet tot haat, worden verwijderd. Het college vindt het vooral in verband met corona van groot belang dat nepnieuws of desinformatie zoveel mogelijk vermeden wordt. In 9 november 2020 heeft de raad een motie aangenomen waarin het college wordt gevraagd om complotdenken rond corona aan te pakken. Burgemeester Bezuijen schrijft in een memo aan de raad: “Het naleven van de gedragsregels en tijdig en juist hierover informeren heeft absolute prioriteit van het college.” Naast cijfers over ziekenhuisopnames, druk op de IC en overledenen wil de burgemeester ook betekenis geven aan de feiten door ze te voorzien van context en waargebeurde situaties en voorbeelden.

 

Kwetsbare groepen

Sinds december werkt de gemeente nauw samen met maatschappelijke organisaties om anderstaligen en kwetsbare groepen beter te bereiken. Daarnaast wordt ingezet op communicatie richting jongeren in samenwerking met de partij FirstNoise en loopt er sinds december een lokale jongerencampagne.

 

Social media

Reacties op social media worden in de gaten gehouden door het webcareteam van de gemeente. Op meningen over corona (bv ‘corona is maar een griepje’) verwijst webcare mensen waar mogelijk actief naar betrouwbare bronnen (bij corona zijn dat met name Rijksoverheid, RIVM en GGD), maar gaat geen discussie aan. Bij misleidende berichten die mogelijk schadelijk zijn voor de volksgezondheid, of tot verstoring van de openbare orde kunnen leiden, zorgt webcare voor het ontkrachten en tegenspreken van deze berichten, met verwijzing naar betrouwbare bronnen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-