verkeersbord pijlenZoetermeer heeft de ambitie om de best bereikbare en meest verkeersveilige stad van Nederland te worden. In de Mobiliteitsvisie Zoetermeer 2030 staat dat de verkeersveiligheid verbeterd moet worden, fietsen en lopen gestimuleerd wordt, net als innovatie en duurzaamheid.


De planning van deze ambitie is wel enigszins vertraagd door de coronacrisis, aldus Wethouder Rosier in een bericht aan de gemeenteraad. Een onderzoek dat in 2020 was gepland, om inzicht te krijgen in de (toekomstige) capaciteit van de Zoetermeerse hoofdwegenstructuur is uitgesteld naar het vierde kwartaal van 2021. Ook het Zoetermeerse Actieplan Verkeersveiligheid, daterend uit 2013, zou dit kwartaal vernieuwd worden, maar is verschoven naar het derde kwartaal van 2021.

Op dit moment wordt ook de verplaatsing van busstation Centrum West naar station Zoetermeer onderzocht. Het nieuwe station speelt een grote rol in de nieuwe woonwijk De Entree waarbij stevig wordt ingezet op zo veel mogelijk gebruikmaken van het openbaar vervoer. Ook zou het verplaatsten van busstation Centrum West ruimte vrij maken in het centrum van de stad en het aantal busbewegingen in de binnenstad verminderen.

 

Verbeteringen veiligheid

Er zijn ook al verbeteringen uitgevoerd, zo is een actieplan opgesteld voor het verbeteren van de kwaliteit van de halten en stations. Als eerste stap wordt nu de slecht scorende tramhalte Voorweg hoog/laag onder regie van de MRDH aangepakt. Ook in fietsveiligheid zijn stappen gezetten, de top 10-locaties fietsongevallen uit het Actieplan Fiets zijn in de afgelopen jaren verbeterd qua verkeersveiligheid. Vanuit het landelijke project Nationaal Toekomstbeeld Fiets (NTF) hoopt de gemeente NTF-geld te krijgen voor het verbeteren van de fietsstructuur. De voorbereiding voor de Metropolitane Fietsroute Rotterdam-Zoetermeer (via het station Lansingerland-Zoetermeer en de Bleiswijkseweg naar de Binnenweg) is al gestart, deze fietsroute zal klaar zijn in begin 2026. Een ander project om fietsen te stimuleren is het plaatsen van deelfietsen op verschillende locaties in de stad. Hierbij hoort een speciale app, te gebruiken voor het reserveren en gebruiken van de fietsen.

Voor het interne fietsverkeer binnen Zoetermeer is recent een nieuw verwijssysteem gerealiseerd, met een fietsring om het Centrum. Op deze fietsring sluiten uit verschillende windrichtingen de doorgaande fietsroutes aan. Langs de fietsring en de doorgaande fietsroutes zijn nieuwe fietsplattegronden geplaatst. Bij de wijktoegangen staan voor de fietser kleinere wijkplattegronden. Met behulp van dit nieuwe verwijssysteem vindt de fietser binnen Zoetermeer makkelijker zijn bestemming. Het nieuwe verwijssysteem moet eind juni 2021 klaar zijn.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-