Rosarium Rokkeveen opgeknapt 1In opdracht van de Gemeente Zoetermeer is het Rosarium Rokkeveen in de maanden februari en maart van 2021 door M. van der Spek Hoveniers grondig aangepakt. Het Rosarium bestaat 30 jaar en is onderdeel geweest van de Floriade 1992.

 Rosarium Rokkeveen opgeknapt 2  Rosarium Rokkeveen opgeknapt 3

 

Plaatje voor artikelBij het groot onderhoud zijn slechte rozenstruiken vervangen door jonge struiken. Sommige slechte rozenperken zijn afgegraven met kleine graafmachines, waarna er nieuwe rozenaarde in is gedaan. In die perken zijn nieuwe jonge rozenstruiken geplaatst, die zo een goede start krijgen. Het aantal rozenaaltjes wordt zo beperkt, dit zijn kleine aaltjes die aan de wortels eten waardoor rozenmoeheid ontstaat.
Na afloop is het beschadigde gras hersteld en is nieuw gras ingezaaid. De afgegraven grond wordt weer gebruikt voor o.a. de rozenhagen langs het water van het Floriadepark.

Het plaatje links geeft de huidige status aan. De paarse stippen geven de vakken aan die zijn afgegraven, de blauwe stippen waar rozenstruiken zijn gerooid. In de andere vakken komen geen nieuwe rozenstruiken.

Het Rosarium wordt sinds 2020 onderhouden door vrijwilligers, door een bezuiniging van de Gemeente Zoetermeer. Het onderhoud kost ongeveer tien tot twaalf (zaterdag)ochtenden per jaar, in de periode maart tot en met september. Het werk bestaat uit schoffelen, snoeien en bemesten.

Voor vragen of aanmelding als vrijwilliger kunt u contact opnemen met M. van der Spek Hoveniers via e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tekst en foto's: Jeroen Stahlecker

Meer wijknieuws vindt u op onze speciale wijkpagina's!

www.zoetermeeractief.nl/mijn-wijk

-advertenties-

-goede doel-