roseLekker in je vel zitten kan je een ontzettende energie boost geven. Goed voor jezelf zorgen kan daar een enorm verschil in maken. In onze maandelijkse column ‘Lekker in je vel’ geeft Els orthomoleculair huidtherapeut je tips. Deze maand in Lekker in je vel: 4 adviezen voor de huid met Rosacea.

Herken jij jezelf betreft je huid in het onderstaande voorbeeld:
In de puberteit heb je eigenlijk vrij weinig klachten van je huid. Pas richting de dertig merk je dat je huid aan het veranderen is. Er komen zichtbare rode gesprongen adertjes op je wangen. Na bijvoorbeeld inspanning of hete kruiden kan je behoorlijke rode wangen krijgen. Nu, de laatste tijd, krijg je ook last van bultjes en/of ontstekingen op je wangen en/of kin.
Dit is de beschrijving van het verloop van de huidaandoening Rosacea. Rosacea komt steeds vaker voor en je ziet het voornamelijk bij vrouwen rond het dertigste levensjaar ontstaan. Er worden verschillende producten uitgeprobeerd om de huid rustig te houden. Ik zou je graag willen vertellen welke triggers er nog meer zijn om de Rosacea te laten opvlammen.

Welke uitlokkers wil je liever vermijden?

1. Het westers voedingspatroon
Het westerse voedingspatroon is gebaseerd op koolhydraten van granen en bewerkte voeding. Dit kan als gevolg hebben dat de darmen uit balans raken. Er is een duidelijke relatie te zien met de Rosaceahuid en de darmen. In de gezonde darmen beschermt een slijmlaag de darmwand. Bij een disbalans in de darmen is deze slijmlaag niet of minder aanwezig.
Nu kunnen er schadelijke en/of ongezonde indringers in je bloedbaan komen. Dit zou één van de oorzaken kunnen zijn van een huid met Rosacea. Voeg daarom dagelijks lekker veel groente toe aan je menu.


2. Een alcoholische drankje
Een lekker wijntje op het terras is heerlijk, maar alcohol zorgt ook voor vaatverwijding. Bij de huid met Rosacea heeft de huid al meer gesprongen haarvaatjes en reageert sterker op alcohol. Dit kan behoorlijke rode wangen geven. Ik hoor van sommige vrouwen zelfs dat het onprettig aanvoelt die rode wangen. Zoek lekkere alternatieven wanneer je op het terras zit denk aan een alcoholvrije cocktail en een spa rood met citroen. Net zo lekker op een warme dag.

3. Sterk gekruide gerechten
In sommige gerechten worden behoorlijk veel specerijen verwerkt. Heerlijk natuurlijk, maar dit zorgt weer voor een vaatverwijding met als pexels photo 6156994resultaat rode (branderige) wangen. Gebruik in de keuken lekkere verse kruiden om zo een smaakvol gerecht in elkaar te zetten. Hierdoor kan je de pittige kruiden laten staan.

4. Te vaak en/of heftige gezichtsbehandelingen
Op je huid leven vele soorten micro-organismen die de huid beschermen, in balans houden en de PH-waarde regelen. Bij een huid met Rosacea is er o.a. een disbalans te zien in de micro-organismen op de huid. Je wilt nu juist de huid liefdevol behandelen. Dit betekent niet te heftige uitdrogende behandelingen uitvoeren. Dit brengt de huid nog verder uit balans. Begin in de eerste fase de huid te voeden en te hydrateren. Ofwel zorg ervoor dat de huid zijn eigen vocht weer vast gaat houden. De huid wordt dan langzaam weer soepeler en zachter. Na fase 1 kan je door met specifiek de klacht aan te pakken. Dat kan bij de éne huid gericht zijn op de gesprongen haarvaatjes en bij de andere huid meer gericht op de ontstekingen.

Foto ElsStart met deze adviezen en merk wat het voor je huid gaat doen. Je kan het zelfs bijhouden in een klein dagboekje; wanneer wordt je huid erger? Reageert het op kruiden of juist door een wijntje? Schrijf het voor jezelf op om je huid te gaan begrijpen.

Wil jij na het lezen van mijn blog nog meer advies of zou je graag jouw onderliggende oorzaak willen weten van je onrustige huid? Dan nodig ik je graag uit voor een huidanalyse bij mij in de praktijk. 

-advertenties-

-goede doel-