bredewater kristaltoren 2

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand vertelt architect Adam Smit, ZZDP Architecten over de Kristalkantoren aan het Bredewater 4 -14.

bredewater kristaltorenIn de jaren zeventig werden er nieuwe kantoorpanden gebouwd aan het Bredewater en de Boerhaavelaan. In het midden bevindt zich de Afrikaweg. Op dit moment wordt juist die Afrikaweg herontwikkeld en omgevormd tot een stadsstraat. Een deel van de kantoorkolossen zal worden getransformeerd tot woongebouwen. Maar niet allemaal. De Kristalkantoren uit 1976 die op de hoek Meerzichtlaan en Afrikaweg liggen, zullen zeer waarschijnlijk gesloopt worden.

 

Kruiskantoren

Met architect Adam Smit, ZZDP Architecten, die een ontwerp maakte voor de uitbreiding van de Kristalkantoren van Peter de Clercq Zubli (1932-2014) spraken we over juist dit onderwerp. Adam Smit: “Wat mij betreft is het zeker zonde wanneer er gesloopt wordt. Tussen 2003 en 2006 heb ik in opdracht van Delta Lloyd Vastgoed gewerkt aan de uitbreiding. Het bestaande kantoorgebouw met de kruisvormige plattegronden bood niet genoeg aaneensluitende oppervlakte voor de kantoorfunctie die na zo’n 25 jaar veranderd was. Op basis van het ontwerp van de architect Peter de Clercq Zubli heb ik toen twee hoekpaviljoens ontworpen. De paviljoens zijn op twee hoeken gebouwd, maar dan zonder de plastiek van de glazenwassersbalkons.”

 

Afgeronde hoeken

Vergelijk je de twee aangebouwde paviljoens met het oorspronkelijke gebouw, dan is juist dit contrast zo mooi. De gevel is heel strak, er zijn zelfs geen profielen aan de buitenzijde zichtbaar (!) en heeft dezelfde afgeronde hoeken als de oorspronkelijke bouw. Het was puzzelen om die aanbouwen zo strak en glad mogelijk uit te voeren. Het is goed gelukt. De aanbouwen werden in 2006 dan ook genomineerd voor de allereerste Gemma Smid Architectuurprijs in Zoetermeer.

 Uitbreiding 2006 Architect Adam Smit  5. Maquette Kristaltoren jpg

Transformatie mogelijk

Smit: “Transformatie is juist door de schaal van de Kristalkantoren goed mogelijk. Door de schakelingen is er ook een mooie buitenruimte tussen de verschillende torens. De kantoren hebben balkons, uitgezonderd de twee uitbreidingen. Bovendien kan er nog bovenop gebouwd worden of kun je de daken die plat zijn op een andere manier benutten.

 

Goudglanzende coating

Waar de naam Kristalkantoren vandaan komt, kon Adam niet vertellen. Het kan duiden op de plattegronden (kruisvormig) of op het glas dat een gouden metaalcoating heeft waardoor het meteen zonwerend werkt.

 

Voorlopig staat het gebouw er nog en ga vooral eens kijken. Het is een heel bijzonder gebouw met alleen maar afgeronde hoeken waarvan twee hoeken zelfs gebogen glaspanelen hebben.

 

Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer. Kijk voor meer informatie over architectuur in Zoetermeer en de architectuuragenda op ArchitectuurPuntZoetermeer.nl of op Facebook.

 

Alle afleveringen van 'Gebouw van de Maand' kunt u hier terug vinden: gebouw-van-de-maand

Interview met architect Adam Smit, door Simone Langeveld 14-06-21.
Deze uitbreiding werd in 2006 genomineerd voor de 1e Gemma Smid Architectuurprijs.
Foto’s: Leon Koning, Dick Valentijn, Simone Langeveld

-advertenties-

-goede doel-