Gymworld VenhoevenCS MK 7

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand sportcomplex Gymworld van VenhoevenCS architecture+urbanism uit 2020 aan de Amerikaweg.

Het sportgebouw is door VenhoevenCS architecture+urbanism ontworpen als een wolk van ruimtes die boven de parkeerplaatsen zweven. Deze opzet geeft de functionele sportruimtes een spannende en eigentijdse uitstraling. De volumes verschillen in grootte en hoogte van elkaar, waardoor het gebouw er aan alle kanten anders uitziet. Trappen en liften steken uit de wolk en nodigen de bezoeker uit om binnen te komen.

In 2020 won Gymworld de publieksprijs van de Gemma Smid Architectuurprijs. Het concept van ‘een wolk van volumes’ is volgens de jury van de architectuurprijs ook in het interieur uitermate knap doorgevoerd. In de horecaruimte is er zicht op alle zalen en bovendien aan alle kanten geraffineerd doorzicht naar buiten. Echt een ontmoetingsruimte in het hart van het gebouw.

Bijzonder aan Gymworld is de relatie tussen het interieur en het landschap buiten. Waar sporthallen normaal gesproken gesloten dozen zijn, zijn hier op heel strategische plekken ramen geplaatst. Van binnenuit is de rotonde net een schilderijtje.

 Gymworld VenhoevenCS MK 10  Gymworld VenhoevenCS MK 13

Gevels met afwisselende lijnen en texturen

De volumes zijn bekleed met prachtig uitgevoerde stalen beplating met heel afwisselende lijnen, texturen en kleuren. Ook is er een houten volume en een groene gevel. Het lijnenspel op de ruimte voor freerunning is een vertaling van de bewegingen die binnen gemaakt worden. Het gevelbeeld van de trampolinehal verwijst naar de overspanning van de trampolines.

 

 gymworld foto parkour disciplines Yannick  Gymworld VenhoevenCS MK 17

 

Kunstwerk als ontmoetingsplek en sportobject

Het kunstwerk Letterbeeld van Michiel Kluiters staat bij de hoofdingang. De kunstenaar liet zich inspireren door de manier waarop de verschillende sporters omgaan met ruimte. Het ritme, de maatverhoudingen en bewegingen bepalen de vormentaal. Het kunstwerk is er niet alleen om naar te kijken. Freerunners springen en rennen over de betonnen letters. Maar je kunt er ook gewoon op gaan zitten. In het kunstwerk zijn de letters van de naam Gymworld verwerkt. Deze zijn pas goed zichtbaar vanaf de trap.

Gymworld is een trainings- en wedstrijdlocatie voor 4.000 Zoetermeerse gymnasten. De grootste verenigingen die het complex gebruiken zijn GV Pro Patria en CGV Zoetermeer. Ook is er een speciale ruimte voor freerunning, dansen, fysiotherapie en horeca.

 

Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer. Kijk voor meer informatie over architectuur in Zoetermeer en de architectuuragenda op ArchitectuurPuntZoetermeer.nl of op Facebook.

 

Tekst: Judith Schotanus
Foto’s: Venhoeven CS, parkour-disciplines Yannick

Alle afleveringen van 'Gebouw van de Maand' kunt u hier terug vinden: gebouw-van-de-maand

 

-advertenties-

-goede doel-