Schermafbeelding 2021 10 28 om 16.43.17Ewalda Buiting was na het beoefenen van yoga op zoek naar meer verdieping, die vond ze in een eeuwenoude traditie, ooit ontstaan in Tibet. Na jaren bestuderen en beoefenen in deze meditatievorm is ze gaan lesgeven aan zowel volwassen als kinderen.

Innerlijke rust creëren


De inmiddels 78-jarige Ewalda geeft nog steeds met grote passie les in de meditatievorm die ze al  jarenlang beoefend en bestudeerd. De Tibetaanse bön traditie is een inheemse traditie vanuit Tibet. De doelstelling van de bön meditatie, is innerlijke rust creëren zodat je ruimte hebt voor andere zaken en oog krijgt voor de mooie zaken in het leven om daadwerkelijk te kunnen genieten. Dit verkrijg je vooral als je  werkt aan de innerlijke kant van jezelf. Contact maken en houden met eigen pure staat van zijn, speelt daarin een belangrijke rol.


Door Harmonie, komt rust

De meditatieoefeningen die Ewalda geeft om je te begeleiden zijn voornamelijk ademhalingsoefeningen, maar ook lichte bewegingsoefeningen. Ontspanning in lichaamsenergie en geest zorgen namelijk voor harmonie in je leven. Ewalda: ”Door deze harmonie komt rust, creëer je ruimte voor blijdschap waardoor je weer lichter en prettiger in het leven komt te staan. Door jezelf beter te leren kennen, maakt dat je toleranter wordt naar anderen.”

Meer focus op je geest

Ewalda was altijd al geïnteresseerd in verschillende godsdiensten, waarbij boeddhisme en yoga haar het meest aantrokken. Tijdens het beoefenen van yoga ging ze zich steeds meer verdiepen in boeddhisme en de geschiedenis daarvan. De geschiedenis is rijk en lang 150px Tonpa Shenrab Life Story 19th century Collection of Rubin Museum of Artjpgen leidde haar naar een andere vorm van boeddhisme: de bön. Een vorm die kleurrijker is, veel werkt met een gevoel van je lichaam en meer focust op je geest. En dat sprak haar erg aan.
Ze ging steeds meer op zoek naar de bron en reisde daarvoor veel, ze bezocht o.a. Amerika en Nepal. Ze bestudeert  eerst de Boeddhistische Nyingma richting: vanaf 2001 is ze de bön traditie gaan studeren, maar Ewalda geeft al vanaf 1979 les in Tibetaanse yoga. Ze studeert bij Tenzin Wangyal Rinpoche, één van de weinige leraren uit deze boeddhistische traditie in het westen.

Het verschil tussen de bön traditie meditatie en yoga ligt voornamelijk in het stukje rust in je hoofd creëren. Yoga is namelijk puur gericht op je lichaam, bij bön neem je ook je gevoel mee. Vaak ligt de oorzaak van een  probleem of ongemak bij onrust in je hoofd of een onverwerkte ervaring of verlies, wat je opslaat in je lichaam. En pas als je die pijn kunt voelen dan is er ruimte voor voelen en ontspannen. ”Een leerling benoemde het eens als rare meditatie, maar moest later toegeven dat ze na verwerking van dingen, begreep wat meditatie met je doet. Eigenlijk zou iedereen even na zijn werk vijf kwartier de tijd nemen om te mediteren en ontspannen en even wat anders doen”, zoals Ewalda het noemt.

 

Ook kinderen hebben er baat bij

Schermafbeelding 2021 10 28 om 16.43.52Ewalda, die bij haar thuis lesgeeft, maakte daar letterlijk ruimte voor haar leerlingen. Haar meditatieschool heet toepasselijk Gom khang dat meditatieruimte/plaats in het Tibetaans betekent. De complete 3de verdieping is een grote meditatieruimte waar de leerlingen ook genoeg plek hebben om te lopen en de bewegingsoefeningen te doen. Een verdieping lager is zelfs een kleedruimte gemaakt waar iedereen zich kan omkleden. Haar motivatie is simpel: “Het is een gift dit te mogen geven”, en dat is voelbaar. De meditatielessen zijn niet alleen geschikt voor volwassen, ook kinderen kunnen er baat bij hebben. Zeker na de coronaperiode waarin kinderen veel tijd thuis hebben doorgebracht is er vaak behoefte aan ruimte en een nieuwe start. Ewalda is van oorsprong danseres en dansdocent  en koos er in 1967 voor om in Zoetermeer te komen wonen, toen nog een stad in wording. In Zoetermeer leidde ze 24 jaar lang de dansschool Wazoem. Toen ze zestig werd, stopte ze met de dansschool en startte Gom Khang, waar ze elke week meerdere lessen geeft.

Nieuwsgierig? Je vindt meer informatie op www.ligmincha.nl. Inschrijven kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-24526839

 Tekst: Monica Lausberg

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-