20211104 27483

Zoetermeer Actief volgde wethouder Ingeborg ter Laak voor een dag. Wat doet zo’n wethouder nu eigenlijk een hele dag? We wisten al dat een wethouder niet alleen lintjes doorknipt, maar waren wel verbaasd over de hoeveelheid verschillende taken die op een dag voorbij kwamen.

Waar wethouder Ter Laak één lange werkdag had, wisselden de journalisten van Zoetermeer Actief elkaar af. Monica startte met de ochtend en werd in de middag afgelost door Rita, die voor de avond het stokje weer doorgaf aan Shirley.

08:30 uur start van de werkdag op het Stadhuis-Forum

20211104 27474Monica wordt opgewacht en welkom geheten door de woordvoerster van de wethouder. De agenda wordt doorgenomen, er staan voor deze dag veel digitale afspraken te wachten. Wie beheert deze agenda eigenlijk? Woordvoerster Monique Broman: “De wethouder heeft een team om zich heen, bestaand uit de bestuurssecretaresse, de bestuursadviseur en ik. Ingeborg is erg enthousiast en betrokken, zij probeert zoveel mogelijk overal bij aanwezig te zijn. En zij blijft de eindcontrole houden over de agenda.”

08:55 uur
De wethouder komt binnen en schuift aan, allebei gewapend met een bak koffie beginnen we aan haar eerste afspraak. Een digitale vergadering met de afdeling Veilig Thuis Haaglanden en gemeenschappelijke regeling GGD, de wethouder zit in het algemeen bestuur. Volgende week staat er een interview op de agenda en moet er een memo naar de raad over vorderingen, samenwerking, behalen van de doelen en de kerntaken. De Zoetermeerse raad is kritisch, de wethouder wil dus goed geïnformeerd zijn.

09:30 uur De volgende digitale vergadering start.
Deze vergadering is een intern overleg over Sport en verenigingen. Op het grote digitale bord sluiten vijf personen aan die allemaal op verschillende vlakken betrokken zijn in de takken vrije tijd, sport, vastgoed, advies. De voortgang van het nieuwe zwembad komt eerst ter sprake, maar al gauw gaat het over veel meer onderwerpen, zoals de noodzaak om accommodaties te bouwen en het stimuleren van oudere mensen om te (gaan) sporten.

11:00 uur Met een verse koffie sluiten we opnieuw aan bij een digitaal overleg.
Ditmaal staat er een interne bespreking over InZet op de agenda. Hoe lopen de samenwerkingsverbanden? InZet heeft goede plannen, maar loopt tegen maximale capaciteit aan, veroorzaakt door corona en de lastige arbeidsmarkt. De wethouder is goed op de hoogte van de opstartproblemen en vraagt naar de geboden oplossingen.

11:30 uur
De laatste afspraak voor de lunch is met haar bestuursadviseur Joost. Gezamenlijk nemen ze ontvangen mail door en punten van zorg worden besproken.
Door een uitgevallen afspraak heeft Ingeborg een langere lunchpauze. Een uitgelezen moment om nog een rondje hard te lopen. Even bewegen na al dat zitten en frisse wind door het hoofd.

Monica: “Ik merk en hoor dat Ingeborg letterlijk alles weet en overal bij betrokken wil zijn. Ze weet en leest alles, maar dat zie je als gewone Zoetermeerder natuurlijk niet zomaar. Voor mij is ze het gezicht van SPORT, want dat is waar ze het zichtbaarst is. Terwijl sport voor Ingeborg maar 20% van haar takenpakket is.”


14.00 uur Na het sporten: lunch!
Rita schuift aan na het hardloopuurtje van Ingeborg. Terwijl de wethouder haar gezonde lunch opeet, is er mooi wat tijd voor wat vragen.
Je maakt hele lange dagen, hoe hou je dat vol?
Ingeborg: “Het belangrijkste is dat ik elke dag op sta met zin in de dag, ik vind het ook echt heel leuk om te doen, dan krijg je er ook energie van. Daarnaast plan ik mijn vrije tijd goed in. Ook met bijvoorbeeld mijn gezin maak ik afspraken om bijvoorbeeld iets leuks samen te doen. Als je een minder drukke baan hebt, dan gaat dat wat meer vanzelfsprekend, maar ik plan er echt tijd voor in en dan ben ik er ook helemaal voor mijn gezin.
In de agenda staan twee hardloopblokken per week gereserveerd. Daar mag overheen gepland worden, maar de afspraak is dan wel dat dat blok ergens anders weer terug komt. Zo heb ik steeds een momentje om te gaan hardlopen en mijn hoofd even leeg te maken. Op het Stadhuis is ook een kleedruimte en douche, dus na het sporten kan ik even douchen!”


Geen werktijden van 9 tot 17

Voordat Ingeborg ter Laak aan de slag ging als wethouder werkte ze als directeur in de ouderenzorg, ook al geen baan van 9 tot 17. En altijd had ze er werk bij, bijvoorbeeld als raadslid. “Ik denk dat dat ook niet bij mij past, vrije tijd en gezin is belangrijk, maar werktijden zijn voor mij niet relevant. Het wethouderschap is best een zware baan, die ook privé veel ruimte in neemt. Maar ik heb de steun van thuis, zij begrijpen waar ik het voor doe.
De twee portefeuilles zorg en sport zijn allebei groot en zwaar, maar ik zou niet kunnen kiezen tussen sport en zorg, het heeft ook veel met elkaar te maken en is allebei prachtig om te doen. Wethouder is niet alleen een baan, maar dat ben je continu, 24 uur per dag.”

 

Verantwoordelijk

Ingeborg: “Het is een heel verantwoordelijke baan, maar ook een plek waar je echt iets kan doen. Als directeur van een verpleeghuis kun je nog naar de gemeente stappen als er problemen zijn, maar nu ben ik degene die het moet oplossen! En dat maakt dat je je af en toe ook heel machteloos voelt, want er is maar een beperkte hoeveelheid geld en je kan het maar één keer uitgeven.”

14.35 uur Wethouder en burgemeester Bezuijen hebben een bespreking met de directeur van Vaessen
De burgemeester is nog niet klaar, Ingeborg gaat even door met eten en beantwoord gauw een mail.
Samen met burgemeester Bezuijen gaat Ingeborg in overleg met de directeur van Vaessen. Via voetbal, sport en leuke hotspots in Spanje ging het gesprek naar het onderwerp van die dag: een overleg over het nieuw te bouwen zwembad in Zoetermeer.
De gesprekspartners kwamen wat later naar het Stadhuis, waardoor het gesprek uitliep. Op de geplande eindtijd van het overleg stonden echter alweer nieuwe afspraken te wachten, op zowel de burgemeester als de wethouder. Even een kwartiertje inschuiven dan maar, meer kan niet in de volgeplande agenda.

15.45 uur: Interne bespreking: Wethouder en woordvoerder communicatieoverleg

20211104 27478In een wekelijks overleg bespreekt Ingeborg met haar perswoordvoerder wat er komende week op agenda staat. Wat moet er deze week in de media gebracht worden, welke persberichten kunnen er uit? Ingeborg: “Persbericht kan er vandaag nog uit over de week van respect.”
De woordvoerder bereidt ook vast persberichten voor komende week en noteert quotes die weer aan de media gestuurd kunnen worden.
Een bericht met veel ambtelijke taal moet vertaald worden naar de gewone mensen. Ingeborg: “Niet alleen visie en ambities, maar gewoon concreet. De wollige taal moet weg, we moeten dit concreet maken. We moeten het opschrijven zoals ik het ook zou vertellen aan bijvoorbeeld mijn buurvrouw. Een visie is nodig voor het beleid, maar inwoners hebben daar niets aan, daarom moeten we zo’n boodschap ook concreet maken. In een visie kun je niet wonen!”

16.00 uur (wordt 16.20): digitaal overleg over kosten en begroting
De laatste vergaderafspraak van de dag is een intern digitaal overleg over de begroting. Er is geld dit jaar niet uitgegeven door corona, kan dat worden doorgeschoven naar volgend jaar?
Ingeborg: “De deadline is maandag al, dus we moeten hier echt goed naar kijken en dit netjes regelen.”

Rita: “Ik vind het heel opvallend dat Ingeborg in alle hectiek en chaos van het werk zo goed het overzicht houdt. Vrije tijd en zelf even lekker sporten is vaak het eerste wat afvalt als je het heel erg druk hebt, maar juist door dát goed te plannen en vol te houden, houdt zij plezier in het werk”.

19.00 uur: schaatsen en overleg bij De Panters

 ijshockeyles ingebort ter laak bij panters in silverdome 006  ijshockeyles ingebort ter laak bij panters in silverdome 009


De avond in het ‘Dagje mee met de wethouder’ is voor Shirley. Na alle (digitale of fysieke) overleggen en vergaderingen is het nu tijd voor wat anders. Ingeborg gaat op bezoek bij de Zoetermeerse IJshockeyclub De Panters. In het kader van Sporttak van de Maand doet de wethouder zelf mee met een les. Maar eerst spreekt ze met het bestuur van de club in het restaurant naast de ijsbaan. In dit gesprek worden de oorspronkelijke bestemmingsplannen, toekomstplannen en andere onderwerpen uitvoerig besproken.

ijshockeyles ingebort ter laak bij panters in silverdome 002
Dan trekt de wethouder haar schaatsen aan en de beschermende uitrusting, geleend van één van de leden van de club. Het is even oefenen en aftasten, het is voor Ingeborg de eerste keer dat ze meedoet met ijshockey. Schaatsen en hockey tegelijk blijkt best lastig. “Maar het is ook onwijs spannend om te doen, ik heb zelfs één keer gescoord!”, vertelt Ingeborg lachend na het vriendschappelijk partijtje.

Shirley: “Het viel mij echt op dat Ingeborg echt hart heeft voor wat zij doet, ze is heel erg betrokken, maar vindt het daarnaast ook gewoon echt leuk om met zo’n club mee te sporten. Na het sporten zag ik de mens achter de wethouder, ze was heel ontspannen.”

Tekst: Monica Lausberg, Rita Soutendijk en Shirley Heemskerk

Foto's: Foto op kantoor: Rita Soutendijk, Foto op de schaatsbaan: Guus Pauwels

 

-advertenties-

-goede doel-