woonwagenlocatie Alkmenehof NHBewoners van woonwagenkampen in Zoetermeer voelen zich niet gehoord in hun contact met de gemeente. Bewoner Jan van Doorn: “We zijn al jaren bezig om meer woonwagenplekken te krijgen, maar we worden gewoon niet gehoord, er verandert helemaal niets”.

Zoetermeer heeft meerdere woonwagenkampen in de stad, bijvoorbeeld aan het Alkmenehof in Noordhove. Jarenlang hanteerden gemeenten in Nederland het ‘uitsterfbeleid’, om het aantal aantal standplaatsen geleidelijk tot nul te reduceren, maar dit is in strijd met het grondwettelijk recht op gelijke behandeling en mag niet meer toegepast worden.
Toch zijn er in Zoetermeer in de afgelopen jaren geen standplaatsen bijgekomen, vertelt Jan van Doorn. “Er zijn 10 lege kavels, binnen de kampen, waar woonwagens geplaatst zouden kunnen worden, maar we krijgen geen toestemming om er te gaan wonen. Mijn zoon wil een eigen plaats, staat al jaren en jaren op een wachtlijst, maar niemand kan hem zeggen hoe ver hij staat op de wachtlijst en wanneer hij aan de beurt komt.”

Toen Van Doorn onlangs zag dat het contract met de woonwagencoördinator van de gemeente nog een half jaar verlengd zou worden omdat ‘er zulke goede contacten met de woonwagenbewoners waren’, werd hij helemaal kwaad: “We hebben helemaal geen goed contact met die coördinator, we zien hem gewoon nooit! Hij laat niets van zich horen en als we vragen hebben kunnen we hem ook niet bereiken.”

 

Schriftelijke vragen

De lokale partijen LHN en PVV stelden schriftelijke vragen over de situatie van de woonwagenkampen. Hilbrand Nawijn (LHN): “Het College beschrijft dat de verlenging van het contract weer dringend noodzakelijk is. De ingehuurde coördinator zou flink zijn best hebben gedaan. De verlenging gaat fors over de datum van 1 december 2021.Bovendien is er op het Gooimeer sprake van wanbeleid bij de huisvesting van 4 personen. Drie personen verblijven in een schuur. En een oude vrouw verblijft in een zeer slechte huisvesting in haar wooncaravan (lekkage, etc).”

De LHN wil van het college weten of het klopt dat 7 woonwagenplaatsen op dit moment niet gebruikt worden en waarom deze niet kunnen worden gebruikt door kinderen van de woonwagenbewoners die op zoek zijn naar eigen woonruimte. De PVV vraagt het college  wat de reden is dat een verleden jaar toegezegde woonwagen er nog steeds niet is. Zij vragen zich af hoe lang dit nog gaat duren en wanneer de bewoners duidelijkheid krijgen over hun woonsituatie.

Jan van Doorn: “We zijn op het Alkmenehof met 7 wagens en 7 lege kavels waar woonwagens geplaatst zouden kunnen worden. Nu staan de wagens veel te dicht op elkaar, wat brandgevaarlijk is. Maar van de gemeente mogen de lege kavels niet gebruikt worden, ook niet om de bestaande wagens op te schuiven. Mijn kinderen zijn volwassen en willen op zichzelf, maar dan liefst wel hier, op het kamp. Wij geven niet op tot we gewoon krijgen waar we recht op hebben.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-