Zoetermeer Stadhuis4Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand de transformatie van het stadhuis en de bibliotheek, de duurzame ontmoetingsplek aan het Stadhuisplein.

 

In een bestaand gebouw zit vaak een hele mooie omgeving verstopt die nog ontdekt moet worden. Sinds we beter beseffen dat hergebruik van bestaande gebouwen een goed alternatief is voor nieuwbouw, worden steeds meer gebouwen getransformeerd. Dit geeft vaak verrassende oplossingen en levert een prachtige omgeving op. Het opnieuw gebruiken van bestaande materialen scheelt enorm in de milieubelasting. We reduceren de CO2-belasting hierdoor, hebben minder afval en hoeven minder nieuwe materialen en energie te gebruiken.

Het oude stadhuis en de hoofdbibliotheek aan het Stadhuisplein zijn in 1983 tot stand gekomen naar ontwerp van gemeentearchitect Frans de Man. Hij ontwierp een gebouw met een betonnen ‘open constructie’ die toekomstige aanpassingen goed kan verdragen. Zo’n kleine 40 jaar later vormde deze de structuur voor een grondige wijziging. De plannen hiervoor zijn gemaakt door Common Affairs architecten & stedenbouwers.

 Zoetermeer Stadhuis13  Stadhuis nominatie architectuurprijs gemma smid kl 3
De oude situatie Het nieuwe Stadhuis na de verbouwing

 

Kleur geeft gebouw karakter

Met de verbouwing van het bestaande gebouw vond er ook een verduurzaming plaats. De bestaande gevels zijn vervangen door lichte, demontabele, hoogwaardig geïsoleerde aluminium panelen. Deze aluminium panelen hebben een champagnekleur gekregen. De gouden kleur past heel mooi bij de beige kleur van de omliggende gebouwen en geeft het Stadhuis en de Bibliotheek net wat meer karakter.
De gevels aan de pleinzijde zijn voorzien van glaspartijen met daarin kleurvlakken. In de avond toont het gebouw hierdoor heel transparant en geven deze gekleurde glasvlakken het gebouw een levendig en dynamisch beeld.

 Stadhuis interieur Forum Dia36 002  Stadhuis interieur kantoren Dia50 002

Bescheiden gebouw aan het plein

OTH architecten nam het interieur voor zijn rekening. Het is ontdaan van plafonds en overbodige tussenwanden. Daardoor heeft het gebouw van binnen een open en industrieel karakter, dat goed past bij de huidige tijd. Het interieur dat de naam Forum heeft gekregen, is door het toevoegen van publiekstrekkende functies een ‘Huis voor de Stad’ geworden. Een echte plek waar je elkaar kunt ontmoeten.

Het Stadhuisplein is ook aangepakt. Wat je meteen opvalt, is dat veel ruimte
ingenomen wordt door horeca. De commerciële terrassen vullen grotendeels de openbare ruimte. Hierdoor krijgt het Stadhuis, wat toch een anker in de stad is, een meer bescheiden rol aan het plein.

Tekst: Helga Snel

Foto’s:
Het oude en het nieuwe Stadhuis. Foto’s Common Affairs
Plein met horeca. Foto Alex Berendsen
Kantoorgedeelte Stadhuis. Foto OTH architecten
Forum. Foto OTH architecten

Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer. Kijk voor meer informatie over architectuur in Zoetermeer en de architectuuragenda op ArchitectuurPuntZoetermeer.nl of op Facebook.

Alle afleveringen van 'Gebouw van de Maand' kunt u hier terug vinden: gebouw-van-de-maand

 

-advertenties-

-goede doel-